Kentsel ve çevresel sürdürülebilirlik bağlamında yüksek yapıların enerji verimliliği açısından incelenmesi
Investigation of high-rise buildings in terms of energy efficiency in the context of urban and environmental sustainability
- Tez No: 604452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yüksek Yapı, Enerji Verimliliği, Elektrik Tüketimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde yüksek yapıların sayısı giderek artmaktadır. Bu yapıların önemli bir bölümünün ise konumlandıkları yerleşik kent dokusuna aykırılıklar içerdiği açıkça görülmektedir. Yüksek yapıların konumlandıkları alana ve fonksiyonlarına bağlı olarak, bölgeye ağır bir trafik yükü getirmekle beraber çevre yapıların güneşlenme ve rüzgar alma düzenlerini değişime uğratma olasılıkları da dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada, az katlı ve yapılaşma yoğunluğu yüksek bir doku içerisine inşa edilen yüksek yapıların, oluşturdukları gölge nedeniyle bu alanda yer alan binaların aydınlatma amaçlı elektrik tüketimlerinde bir değişime yol açıp açmadığını saptamak amaçlanmaktadır. Çalışma sahası olarak İstanbul ili Kağıthane ilçesi sınırları içerisinde yer alan 15 katlı Mari Rezidans blokları ve çevresi seçilmiştir. Belirlenen binaların eşik dönem öncesi ve sonrası aylık elektrik tüketim ortalamalarında bir değişim olup olmadığını saptamak üzere çok değişkenli analiz metotlarından kümeleme analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda yüksek yapıların oluşturduğu gölgenin örneklem üzerinde belirgin düzeyde elektrik tüketiminde artışa yol açmadığı ortaya çıkmış, bu sonuca etki eden faktörler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the number of high-rise buildings is increasing. It is clear that a significant portion of these structures contain contradictions to the settled urban fabric. Depending on the location and functions of the high-rise buildings, the possibility of altering the insolation and winding patterns of the surrounding structures should be taken into account as well as bringing a heavy traffic load to the area. In this study, it is aimed to determine whether the high-rise buildings constructed in a low-rise and densely constructed pattern cause a change in the electricity consumption of buildings in this area due to the shadow they create. As the study area, 15-storey Mari Residence blocks located in Kağıthane district of Istanbul and its environs were chosen. Clustering analysis, one of the multivariate analysis methods, was used to determine whether there was a change in the monthly electricity consumption averages of the buildings before and after the threshold period. As a result of the analysis, it was found that the shadow of the high structures did not lead to a significant increase in electricity consumption on the sample and the factors affecting this result were discussed. Keywords : Sustainability, High-Rise Building, Energy Efficiency, Electricity Consumption