İklim krizi çerçevesinde eko-köy Ithaca'nın sürdürülebilir tasarım kriterlerine göre incelenmesi
Investigation of Ithaca eco-village according to sustainable design criteria in the framework of climate crisis
- Tez No: 604570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Climate Crisis, Ecological Footprint, Sustainable Architecture, Eco-Village, Eco-Village Ithaca
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Günümüzde iklim krizi, küresel boyuttaki en büyük problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu büyük sorunun paydaşlarından biri de bu konuda önemli yere sahip olan mimarlık dünyasıdır. Yapıların inşa edilmesinden, yıkılmasına kadar olan tüm süreç boyunca meydana çıkardığı atıklar, zehirli gazlar iklim krizine sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Bu durumun minimum seviyeye indirgenmesi ve ekolojik ayak izinin düşürülmesi için mevcut olan hayat tarzının değiştirilerek sürdürülebilir bir hayata geçilmesi gerekmektedir. Bu sebeple doğaya verilen olumsuz etkilerin azaltılabilmesi için doğa ile uyumlu yaşam alanları hedefelenmelidir. Bu çalışmada, sürdürülebilir yaşam alanlarına alternatif sunan“eko-köy”kavramı ele alınmıştır. Eko-köyler, insanların doğa ile uyum içerisinde yaşadıkları, yenilebilir enerji kullanan, organik tarım yapan, insanların sosyal ilişkiler içinde oldukları yaşam alanlarıdır. Dünya genelindeki eko-köylere bakıldığında, tek bir standarda sahip olmadığı görülmektedir. Her eko-köy, kurulduğu coğrafyanın şartlarına, bir araya gelme nedenlerine, misyon ve vizyonlarına göre farklılaşmaktadır. Bu farklılıkları görmek amacıyla bazı eko-köyler çalışmada örnek olarak kullanılmıştır. Eko-köy kavramını destekleyen; sürdürülebilir yaşamanın gerekliliği, sürdürülebilir mimarlık, ekolojik ayak izi, sıfır atık ev ve yenilenebilir enerji kavramaları için literatür taraması yapılmıştır. Yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve derecelendirmek için dünya genelinde kabul görmüş, sürdürülebilirlik sertifika sistemleri ve kriterleri oluşturulmuştur. Bu çalışmada Kuzey Amerika'da bulunan Eko-Köy Ithaca (EVI) ilgili sistem ve kriterler çerçevesinde, maddeler halinde incelenmiştir. Yapılan bu değerlendirmeler, eko-köyün en verimli evresi olarak görülen TREE mahalle/komşuluk alanı üzerinden sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde yapılmıştır. Arazinin, enerjinin, malzemenin ve suyun etkin kullanımları incelenerek başarı dereceleri tablo üzerinden gösterilmiştir. Bu eko-köyün tercih edilme sebebi; standart inşaat yöntemleri kullanılarak enerjinin etkin kullanılması ve bu sayede karbon ayak izinin önemli ölçüde azaltılabilmesidir. Eko-köy gibi küçük ölçekte sağlanan bu durum, kolay kopyalanabilme özelliğiyle dünya geneline yayılarak uygulandığında karbon ayak izinin büyük ölçekte azaltılmasını sağlayacağı düşünülmektedir. Bununla beraber yüksek teknoloji kullanılarak inşa edilen modern yaklaşımlı bir yerleşim yeri olması gelecek nesillere aktarılması açısından önemlidir. Anahtar Kelime: İklim Krizi, Ekolojik Ayak İzi, Sürdürülebilir Mimarlık, Eko-Köy, Eko-Köy Ithaca.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the climate crisis is the biggest problem that is confronted in the global extent. One of the stakeholders of this big problem is the architectural world which has an important role in this issue. Wastes and toxic gases produced during the whole process from construction to demolition of the buildings are the leading factors that cause climate crisis. In order to minimize this situation and reduce the ecological footprint, the existing lifestyle needs to be changed to a sustainable life. Therefore, in order to reduce the negative effects on nature, habitats compatible with nature should be targeted. In this study, the concept of eco-village which provides an alternative to sustainable living spaces is discussed. Eco-villages are living spaces where people live in harmony with nature, use renewable energy, engage in organic farming, and have social relationships. Considering at the eco-villages around the world, it can be seen that they do not have a standard. Each eco-village differs according to the conditions of its geography, the reasons for coming together, its mission and vision. In order to see these differences, some eco-villages are used as examples in this study. Literature review is made to support the concept of eco-village; the necessity of sustainable living, sustainable architecture, ecological footprint, zero waste house and renewable energy concepts. Sustainability certification systems and criteria have been established throughout the world to ensure and rank the sustainability of buildings. In this study, Eco-Village Ithaca (EVI) in North America has been examined in terms of related systems and criteria. These assessments were made within the framework of sustainability criteria over the TREE neighborhood/district, which is regarded as the most productive phase of the eco-village. Efficient uses of land, energy, material and water are examined and their success rates are shown on the table. The reason for preference this eco-village is the efficient use of energy in standard construction methods, and thus the significant reduction of carbon footprint. It is thought that; this circumstance provided in a small scale such as eco-village, will reduce the carbon footprint on a large scale when it is applied by spreading around the world for easy replication. However, it is important to have a modern approach settlement, which is built using high technology, in terms of transferring to future generations.