Analysis of the ecological innovation potential of the finance sector in the digital transformation process and a policy proposal : A mixed method study
Dijital dönüşüm sürecinde finans sektörünün ekolojik yenilik potansiyelinin analizi ve bir politika önerisi : Karma yöntem çalışması
- Tez No: 820409
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL, DOÇ. DR. MURAD TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Eko-inovasyon, finans merkezli inovasyon sistemleri, politika tasarımı, yeşil dijital dönüşüm, finans sektörü, Eco-innovation, finance centered platform innovation system, policy design, green digital transformation, finance sector
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Son yıllarda çevre kirliliğinin küresel etkisi, sınırlı ve kıt doğal kaynakların hızla tükenmesi nedeniyle kaynak verimliliği ve iklim krizi ülkelerin gündeminde yer almaktadır. Eko-inovasyon kavramı, çevre ile olan bağlantısı ve dinamikleri nedeniyle diğer yenilik türlerine gore daha küresel bir yenilik kavramıdır. Eko-inovasyon, sürdürülebilir geçişte önemli bir rol oynama potansiyeline sahiptir. Ancak, finansal kaynakların yetersizliği, eko-inovasyonun önündeki en önemli engellerden biridir. Buna ek olarak, Türkiye, karmaşık iklim yapısı içerisinde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine enfazla maruz kalabilen ülkelerden biridir. Bu nedenle Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dikkatli önlemler alması gereken bir ülkedir. Bu çalışmanın temel amacı finans sektörünün ekolojik yenilik kapasitesinin artırılmasına yönelik politikalarını, sector aktörlerinin bakış açısından ve bu çalışma kapsamında tasarlanan finans merkezli platform yenilik sistemi yaklaşımı çerçevesinde sektörün dinamiklerini inceleyerek tasarlamaktır. Bu amaçla yarı yapılandırılmış mülakat yöntemiyle, finans sektörü aktörlerinin tanımlanan tüm rollerini kapsayacak biçimde 31 adet çevrimiçi mülakat gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çalışmanın nicel kısmında finans sektörü oyuncularının algılanan eko-inovasyon farkındalıklarını ölçmek amacıyla ölçek geliştirilmiş ve online anket ile very toplanmıştır. Bu araştırmada yakınsak parallel tasarım deseni kullanılmış, nicel ve nitel veriler birbirinden bağımsız ancak eşzamanlı toplanmıştır. Toplanan veriler bağımsız olarak analiz edilmiş, sonuçlar ise birlikte yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara gore bu çalışma kapsamında yeni geliştirilen politika tasarım metodolojisi kullanılarak 10 politika önerisi ve bu önerilerin gerçekleştirilmesini sağlayacak 49 politika aracı tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, resource efficiency and climate crisis have been on the agenda of countries due to the global impact of environmental pollution and the rapid depletion of limited and scarce natural resources. The concept of eco-innovation is a more global innovation concept than other types of innovation due to its connection with the environment and its dynamics. Eco-innovation has the potential to play an important role in sustainable transition. However, lack of financial resources is one of the most important obstacles to eco-innovation. Turkey is one of the countries that can be most exposed to the negative effects of climate change due to its complex climate structure. It needs to take careful measures against these negative effects. The main purpose of this study is to design the policies to increase the ecological innovation capacity of the financial sector by examining the dynamics of the sector from the perspective of the sector actors and within the framework of the finance-centered platform innovation system approach designed within the scope of this study. Based on this purpose, 31 online interviews were conducted using the semi-structured interview method, covering all the defined roles of the financial sector actors. In addition, in the quantitative part of the study, a scale was developed to measure the perceived eco-innovation awareness of the financial sector players, and data was collected with an online survey. In this study, the convergent parallel design pattern was used, and quantitative and qualitative data were collected independently but simultaneously. The collected data were analyzed independently and the results were interpreted together. Based on the results obtained, 10 policy recommendations and 49 policy tools that may enable the realization of these recommendations were designed by using the newly developed policy design methodology within the scope of this study.