Form generation strategy inspired by nature: Analysis of calatrava's designs
Doğadan esinlenerek form bulma: Calatrava tasarımlarının analizi
  1. Tez No: 604681
  2. Yazar: ZIKAR RAMADHAN HASAN MOHAMMED ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM VATAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Nature, Structure, Santiago Calatrava, Form generation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DOĞADAN ESİNLENEREK FORM BULMA: CALATRAVA TASARIMLARININ ANALİZİ Zikar Mohammed ALI Mimarlık Yüksek Lisans Programı (İngilizce) Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meltem VATAN KAPTAN Agustos 2019, 91 Sayfa Doğa her zaman mimarlar tarafından ilham kaynağı olarak kullanılmıştır. Mimarlıktaki önemli konulardan biri, özellikle doğadan ilham alan form oluşturma sürecidir. Buna göre, form üretiminde doğayı mimarlığa uyarlama önemli tasarım araçlarından biridir. Doğadaki canlıların biçimlerini, işlevlerini, estetiğini ve fiziksel özellikleri, hareket kabiliyetlerini teknolojik olanaklar ile birleştirerek kullanmak üzere düşünmek mimarlara etkileyici binalar yapmak ve form üretimi konusunda yardımcı olmaktadır. Bu tezin temel amacı mimarlıkta form ve biçim geliştirme yaklaşımlarının araştırılmasıdır. Ayrıca, Santiago Calatrava'nın mimari eserleri ve tasarımları analiz edilerek incelenmiştir. Tezin sonucu mimarların form üretimi konusundaki yaklaşımlar ile ilgili farkındalığı artırma ve form üretiminde yeni yaklaşımlar sunma ve form tasarımı konusunda çözüm önerileri sunmaktadır. Anahtar Kelimeleri: Doğa, Strüktür, Santiago Calatrava, Form Üretimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORM GENERATION STRATEGY INSPIRED BY NATURE: ANALYSIS OF CALATRAVA'S DESIGNS Zikar Mohammed ALI Master Of Architecture Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Meltem VATAN KAPTAN August 2019, 91 pages Nature has always been used as a source of inspiration by the architects. One of the issues in architecture is the process of form generation, especially inspired by the nature. So, integrating nature into architecture through form generation is one of the design tools. Observing the structures of the natural creatures, including their function, aesthetics, and structural principles with the aid of technology have helped the architects to design and generate impressive structures by following unique techniques for generating forms. The main aim of this thesis is to explore the form generation approaches in architecture. Furthermore, the architectural production of Santiago Calatrava and his designs are analyzed as case studies. The outcome of the thesis may increase the awareness of the architects and provides them with opportunities for dealing with their forms and offers solutions for their forms of structural design.