Moleküler duyarlı anyonik hidrojellerin sentezi ve absorban malzeme olarak kullanımı
Synthesis of molecular sensitive anionic hydrogels and their utilization as absorbent materials
  1. Tez No: 604688
  2. Yazar: FATMA MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojel, kopolimer, adsorpsiyon, ilaç salınımı, anyonik hidrojel, boyar madde, Hydrogel, copolymer, adsorption, drug release, anionic hydrogel, dyestuff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tez kapsamında 3-sülfopropilakrilatpotasyum (3-SPA) ve N-vinilimidazol (NVI) monomerleri kullanılarak p(3-sülfopropilakrilatpotasyum-ko-vinilimidazol) p(3-SPA-ko-VI) anyonik hidrojelleri sentezlendi. Hidrojellerin sentezinde çapraz bağlayıcı N,N'-metilenbisakrilamid (MBA), başlatıcı amonyumpersülfat (APS) ve hızlandırıcı N,N,N',N'-tetrametilendiamin (TEMED) kullanıldı. Sentezlenen hidrojellerin boyar madde ve kontollü ilaç salınım uygulamalarındaki kullanımının araştırıldı. Hidrojellerin zamana bağlı ve çeşitli ortam şişme kapasitesi incelendi. SEM kullanılarak yüzey ve gözeneklilik karakterizasyonları yapıldı ve sonuçlarına göre hidrojelin gözenekli ve üç boyutlu yapısı kanıtlandı. Boya adsorpsiyonu, adsorban dozu, pH ve sıcaklık gibi parametreler ile p(3-SPA-ko-VI) hidrojelinin metil violet (MV) adsorplama kapasitesi incelendi. Adsorpsiyon kapasitesi çalışmaları ışığında hazırlanan hidrojelin katyonik boyaların uzaklaştırılmasında kullanılabilirliği desteklendi. Çapraz bağlı p(3-SPA-ko-VI) hidrojelleri kontorllü ilaç salınımı için Rhodamine 6G ile yüklendi ve pH 5,5 tampon çözeltisi içersinde salınımı belirlendi. Bu sonuçlar sentezlenen p(3-SPA-ko-VI) hidrojellerinin tekstil alanındaki katyonik boyaların atık sulardan uzaklaştırılmasında ve ilaç salınım materyali olarak kullanılabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Anionic hydrogels of p (3-sulfopropylacrylate potassium-co-vinylimidazole) p (3-SPA-co-VI) were synthesized using monomers of 3-sulfopropylacrylate potassium (3-SPA) and N-vinylimidazole (NVI). In the synthesis of hydrogels, cross-linking N, N'-methylenebisacrylamide (MBA), initiator ammonia-sulfonate (APS) and accelerator N, N, N N, N'-tetramethylenediamine (TEMED) were used. The use of synthesized hydrogels in dye and controlled drug release applications was investigated. The time-dependent and various media swelling capacity of the hydrogels was examined. Surface and porosity characterizations were made using SEM and the results showed that the porous and three dimensional structure of the hydrogel was proved. Methyl violet (MV) adsorption capacity of p (3-SPA-co-VI) hydrogel was investigated by parameters such as dye adsorption, adsorbent dose, pH and temperature. The usability of hydrogel prepared in the light of adsorption capacity studies was supported in the removal of cationic dyes. Cross-linked β (3-SPA-co-VI) hydrogels were loaded with Rhodamine 6G for controlled drug release and release was determined in pH 5.5 buffer solution. These results suggest that synthesized p (3-SPA-co-VI) hydrogels can be used to remove cationic dyes from textile wastewater and as drug release material.