3194 sayılı imar kanunu 18. madde imar uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar: Van örneği
3194 zoning law article 18 zoning applications and problems: Van sample
- Tez No: 604687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 18. Madde, İmar Uygulamaları, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 18. Substance, Zoning Applications, 3194 Zoning Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle 3194 sayılı İmar Kanu'nu çerçevesinde yürütülen imar uygulamalarının tanımı, niçin yapıldığı anlatılmıştır. İlgili kanunun ve yönetmeliklerinden bahsedilerek imar uygulamaları işlem akışı verilmiştir. Ardından 3194 sayılı İmar Kanu'nu 18. maddesi kapsamında Van İli sınırları içerisinde yapılan imar uygulamalarından bazıları ve bu uygulamalar yapılırken karşılaşılan teknik ve hukuki sorunlar üzerinde durulmuş, uygulama yapılırken karşılaşılan sorunların nasıl giderildiği açıklanmıştır. Ayrıca bu aşamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve Van için adeta kangren haline gelen Van Çevre Yolu İmar Uygulaması üzerinde de durularak yaşanan süreç ve yapılan uygulama irdelenmiştir. Yapılan 18. madde imar uygulamaları ile alakalı önemli Danıştay kararları paylaşılmıştır. Sonuç kısmında imar uygulamasına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken önemli konular üzerinde durulmuştur. Ayrıca 10 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olan 3194 sayılı İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikle yürürlüğe giren yeni durumun uygulamaya olası etkileri hakkında, yapılan uygulamalara atıflarda bulunularak, yorumlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this Study, first of all, the definition of the zoning practices carried out within the framework of Zoning Law No. 3194, and why it is made is explained. By mentioning the related laws and regulations, the process flow of the zoning applications is given. Then, within the scope of Article 18 of the Law on Reconstruction No. 3194, some of the development practices within the boundaries of Van Province and technical and legal problems encountered during the implementation of these applications were discussed and how the problems encountered during the implementation were explained. At this stage, the Van Ring Road Reconstruction Application, which has become a gangrene for Van, is carried out by the Ministry of Environment and Urbanization.The process and the application have been examined. Article 18 of the Council of State related to the zoning practices of the important decisions were shared. In the conclusion, important issues to be considered before starting the implementation of the zoning have emphasized.