Tarihten günümüze çoğunluk despotizmi ve demokrasi tartışmaları
Contemporary despotism and democracy discussions
  1. Tez No: 604764
  2. Yazar: ESMA ERKANAT KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ATAAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: çoğunlukçu demokrasi anlayışı, genel irade, çoğunluk despotizmi, çoğulcu demokrasi anlayışı, Majoritarian Democracy, General Will, Majority Despotism, Pluralist Democracy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada modern demokrasinin temel değeri olan halk egemenliği ilkesinin, çoğunluğun iradesine indirgenmesi ile yarattığı“çoğunluk despotizmi”sorunu incelenmektedir. Günümüz temsili demokrasilerde halk egemenliğinin tezahürü, çoğunluğun oyunu alan partinin iktidar olmasıdır. Çoğunluğun kamu yararını güderek daha doğru kararlar alabileceğine yönelik anlayış, bazı durumlarda demokrasilerde despotik tutumlara sebep olabilmektedir. Öyle ki halkın tamamını yansıtmayan çoğunluğun her şeyden üstte tutulması, azınlık haklarını ihlal edebilir. Toplumda sayıca az kalan kesimlerin hakları, özgürlükleri ve talepleri ihmal edilebilir. Çalışmada çoğunlukçu demokrasi anlayışı ile çoğulculuk anlayışı arasındaki farklar bu anlayışların demokrasiye katkıları tartışılacaktır. Rousseau'nun genel irade teorisinin çoğunluğun iradesine indirgenmesi ile ortaya çıkmış, demokrasiden uzak yönetimlere odaklanılmıştır. Çoğunlukçu yaklaşıma bir tür tepki olan çoğulcu yaklaşım, milletin sadece çoğunluktan değil, toplumu oluşturan bütün gruplardan oluştuğu fikrini benimser. Böyle bir milletin iradesi ise bütün grupların uzlaşmasıyla ortaya çıkacaktır. Çoğulcu anlayışın, bunu sağlayabilmek için de iktidarın paylaşılması, azınlık haklarının korunması, siyasal kararların uzlaşmayla alınması gibi öngördüğü mekanizmalar konu kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the problem of des majority despotism tı created by the reduction of the principle of popular sovereignty, the basic value of modern democracy, to the will of the majority. The manifestation of popular sovereignty in today's representative democracies is that the majority is the party that gets the vote. The understanding that the majority can make more accurate decisions by promoting the public interest may in some cases lead to despotic attitudes in democracies. So much so that the overwhelming majority that does not reflect the whole population can violate minority rights. The rights, freedoms and demands of the few people in the society can be neglected. In this study, the differences between the understanding of pluralism and majoritarian democracy and their contributions to democracy will be discussed. Rousseau's general will theory was reduced to the will of the majority, focusing on governments away from democracy. The pluralist approach, which is a kind of reaction to the majorityist approach, adopts the idea that the nation is composed not only of the majority but of all the groups that make up the society. The will of such a nation will emerge with the reconciliation of all groups. In order to achieve this, the mechanisms envisaged by the pluralist understanding, such as sharing power, protecting minority rights and making political decisions by consensus, have been discussed within the scope of the subject.