Dijital ekonominin kayıtdışı ekonomi ile mücadele açısından etkinliği
The effectiveness of digital economy in terms of fighting with shadow economy
- Tez No: 604771
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ekonomi, E-Ticaret, Kayıt Dışı Ekonomi, Digital Economy, E-Commerce, Informal Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaşanan teknolojik değişimlerle birlikte ortaya çıkan yeni dijital ekonominin temel unsuru ise dijital platformlarda internet, ağ bağlantıları, bilgisayarlar ve birçok elektronik araç ile yapılan faaliyetler olmuştur. Hayatımıza giren bu dijital ekonomik sistemle birlikte kişiler, ikamet ettikleri evin, yaşadıkları ilçenin, bulundukları ilin ve vatandaşı oldukları ülke sınırlarının dışına rahatlıkla ulaşabilir duruma gelmiştir. Coğrafi sınırların ortadan kalkması, ekonominin küreselleşmesi ve geleneksel ticaretin temel unsurlarında meydana gelen değişimlere karşılık ülkelerin vergi mevzuatlarında yer alan yasal düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Kayıt dışı ekonominin birçok nedeni bulunduğu gibi, bu nedenlerin oluşturduğu ve ekonomiyi etkilemekte olan sonuçları da mevcuttur. Kayıt dışı ekonominin ölçülmesi ve belirlenmesi için çok çeşitli yöntemler geliştirilmiş olup, bu alanda gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışma ve benzer çalışmalarda da görüldüğü üzere kayıt dışı ekonomi ülkemiz ekonomisine olumsuz etkiler yaratmaktadır. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ülkemiz ve diğer ülkelerin temel amaçlarından birisi haline gelmiştir. Dijital platformlar aracılığıyla ticaret yapılabilir hale gelinmiş olması, ülkelerin mevzuatlarındaki eksik ve yetersiz düzenlemeler nedeniyle milli gelir hesaplarına dahil edilmeyen bir ekonomik alan meydana getirmektedir. Ülkemizde bazı vatandaşların sorumluluklarını yerine getirmekten kaçarak kayıt dışı faaliyetlerde bulunmaları vergi sorumluluklarını yerine getirenler açısından adaletsiz bir durum ortaya çıkarmaktadır. Kayıt dışı ekonomik faaliyetler içerisinde yer alan dijital ekonomik faaliyetlerin kayıtlı ekonomik faaliyetlere dahil edilebilmesi adına gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Tezimizde, mevcut olan literatür taranmak suretiyle, yaşadığımız çağda ve gelecekte de popülerliği günden güne artacak olan dijital ekonominin tanımı, kapsamı, unsurları, dijital ekonomi ve e-ticaretin dünya ülkelerindeki mevcut durumu ve mevcut ekonomi içindeki payı ele alınmıştır. Son olarak kayıt dışı ekonomi tanımı, ölçüm yöntemleri, kayıt dışı ekonomiye sebep olan faktörler ele alınmış olup dijital ekonomik faaliyetlerin kayıt dışı ekonomi ile mücadelede gerekli düzenlemeler yapılması durumunda etkin olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fundamental element of the new digital economy, which emerged with technological changes, was the activities on the digital platforms with the internet, network connections, computers and many electronic devices. With this digital economic system in our lives, people can easily reach outside the borders of the house they live in, the district they live in, the province they live in and the country they are citizens of. In spite of the disappearance of geographical boundaries, the globalization of the economy and the changes in the basic elements of traditional trade, the legal regulations in the tax legislation of the countries are insufficient. There are many reasons for the informal economy, as well as the consequences of these causes that affect the economy. Various methods have been developed to measure and determine the informal economy and necessary studies are being carried out in this field. As can be seen in this study and similar studies, the informal economy has negative effects on our country's economy. The registration of the informal economy has become one of the main objectives of our country and other countries. The fact that trade has become possible through digital platforms creates an economic area that is not included in national income accounts due to incomplete and inadequate regulations in the legislation of the countries. Some citizens in our country to escape from fulfilling their responsibilities to carry out unregistered activities in terms of those who fulfill their tax responsibilities raises an unfair situation. Necessary studies are carried out in order to include the digital economic activities in the informal economic activities to the registered economic activities. In our thesis, the definition, scope, elements of digital economy and the current status of digital economy and e-commerce in the world countries and their share in the current economy are discussed by scanning the existing literature. Finally, the definition of informal economy, measurement methods and factors that cause informal economy have been discussed and it has been concluded that digital economic activities can be effective if necessary arrangements are made in the fight against unregistered economy.