Türkiye'de ve farklı ülke örneklerinde insan ticareti
Human trafficking in Turkey and different countries example
  1. Tez No: 604789
  2. Yazar: SİMGE ÖZ DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Psikoloji, Law, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan ticareti, Türk Ceza Kanunu, Palermo Protokolü, mağdur tespit süreci, Human trafficking, Turkish Penal Code, Palermo Protocol, victim identification process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsan ticareti suçu en ağır insan hakları ihlalinden biridir. Bu suçun mağdurları cinsiyet ayırt etmeksizin herkes olabilir; ancak bu suçtan en çok kadın ve çocuklar etkilenmektedir. İnsan ticareti suçu beraberinde farklı sömürü türlerini barındırıyor olsa da en sık karşılaşılan insan ticareti türü kadınların zorla fuhuşa sürüklenmeleridir. Dünya genelinde yaşanan siyasî olaylar ve ardından başlayan göç hareketleri sonucu insan ticareti vakalarında artış meydana gelmiştir. Gittikçe artan insan ticareti suçuyla mücadele etmek ve mağdurların korunmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nde uluslararası düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye insan ticareti bakımından kavşak noktası konumundadır. Bu sebeple Türk Ceza Kanununda yapılan değişiklikle insan ticareti suçu ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Çalışmanın Birinci Bölümünde öncelikle insan ticareti kavramına, tarihsel sürecine ve daha sonra konuya ilişkin Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi düzenlemelerine yer verilmiştir. İkinci Bölümde ise insan ticaretiyle ilgili Türk Hukukundaki yasal düzenlemeler ve uygulamaların yanı sıra konuya ilişkin uygulamalar İsveç, Almanya ve Hollanda ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human trafficking is one of the most serious human rights violations. Victims of this crime can be anyone without gender discrimination; however, women and children are the most affected by this crime. Even though the trafficking crime includes different types of exploitation, the most common type of trafficking is forced women into forced prostitution. As a result of the political events in the world and the migration movements that started afterwards, there has been an increase in the cases of human trafficking. International regulations have been made in the United Nations, the European Union and the Council of Europe to combat the growing crime of trafficking and to protect victims. Turkey is a crossroads in terms of human trafficking. For this reason, the crime of trafficking has been regulated in detail with the amendment to the Turkish Penal Code. In the first part of the study, firstly the concept of human trafficking, its historical process, and then the United Nations, European Union and Council of Europe related to the issue are mentioned. In the second part, besides the legal regulations and practices in the Turkish Law on human trafficking, the practices related to the subject have been tried to be compared with the countries of Sweden, Germany and Netherland.