Eğitim Hareketleri dergisinde değerler eğitimi
Education of values in the journal of Education Movements
- Tez No: 604790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF GÖKÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Eğitim, Değerler Eğitimi, Eğitim Hareketleri Dergisi, Value, Education, Values Education, Journal of Educational Movements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
1 Ocak 1955 tarihinde yayın hayatına başlayıp, 1980 tarihine kadar 25 yıl ara vermeden basılan Eğitim Hareketleri dergisi; dönemin eğitim sistemini ve sorunlarını bilimsel açıdan mercek altına alarak, ortaya çıkan problemlerin çözümü için neler yapılabileceği hakkında yol göstermeyi hedef edinen bir dergidir. Eğitim alanındaki bilimsel bilgileri topluma ulaştıran ve ülkenin geleceğine ışık tutan derginin, Cumhuriyet dönemi eğitim dergileri arsında önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, Hıfzırrahman Raşit Öymen'in çıkardığı ve editörlüğünü yaptığı Eğitim Hareketleri dergisini değerler eğitimi açısından incelemektir. Bu amaca binaen çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden arşiv araştırması yöntemi kullanılmıştır.1971-1978 yılları arasındaki sayıları Isparta Halil Hamit Paşa Kütüphanesi arşivinde bulunan derginin diğer sayılarına da Ankara Milli Kütüphane süreli yayınlar arşivinde ulaşılarak tüm sayıları elde edilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu ve problemi, kapsam ve sınırlandırılması, amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölüm, basın ve dergi tarihinin tanıtımına yönelik çalışmalardan oluşturulmuştur. Bu bölümde ülkemize basının girişi, Osmanlı'daki ilk gazete ve dergiler ile Cumhuriyet dönemi dergileri ve Cumhuriyet'in ilanından sonra çıkarılan eğitim dergileri ele alınmıştır. İkinci bölümde Eğitim Hareketleri dergisi ve kurucusu H. Raşit Öymen tanıtılmıştır. Dergide ele alınan değerlere geçilen üçüncü bölümde öncelikle değer ve değerler eğitimi kavramlarının tanımları yapılarak değerlerin sınıflandırılması ve değerler eğitiminin amacı açıklanmıştır. Daha sonra dergideki değerlerin maddeler halinde sıraya konulduğu bu bölümde bahsi geçen değerler sözlük ve terim anlamları da verilerek yorumlanmıştır. Dergide başta ahlak olmak üzere samimilik, doğruluk, saygılı olmak, hoşgörülü ve güler yüzlü olmak, dostluk, birlik ve barış, vatanseverlik, milli kültür, doğa ve orman sevgisi üzerinde durulduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde de konuyla ilgili değerlendirmeler yapılmış ve derginin, insanın kendisiyle barışık olmasına, topluma uyum sağlamasına, toplumdaki demokrasi ve sosyal bağlılığın güçlenmesine katkıda bulunmayı hedeflediği hususu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Journal of Educational Movements, which was firstly published on January 1, 1955, and maintained periodically for 25 years until 1980, is a journal aiming at examining the education system and problems of the era from a scientific perspective and guiding the way to solve the emerging problems. It was seen that this journal, which relayed scientific knowledge in the field of education to the society and shed light on the future of the country, had a significant place among the educational journals of the Republican era. With this motivation, the present study aimed at examining the journal of Educational Movements published and edited by Hıfzırrahman Raşit Öymen in terms of values education. To attain this goal, it adopted the archival research design of qualitative research methods. The issues, which was published between the years 1971-1978, was found in the archives of Isparta Halil Hamit Pasha Library and other issues were collected from the Ankara National Library periodicals archive. The study consisted of three chapters. In the introductory chapter, information was given about the subject, research problem, scope, limitation, purpose, importance and method of the study. The first chapter covered the works aiming at promoting the history of the press and the journal. The introduction of the press to our country, the first newspapers and journals in the Ottoman Empire, and the periodicals of the republic and the educational journals published after the proclamation of the republic were discussed. In the second chapter, the Journal of Educational Movements and its founder Halil Raşit Öymen were introduced. In the third chapter, the values discussed in the journal were presented firstly by defining the concept of values, values education, the classification of values, and the purpose of values education. Later, the values in the journal were listed as items and interpreted by giving their lexical and term meanings. It was revealed that the journal focused primarily on morals and sincerity, honesty, respect, tolerance, cheerfulness, friendship, fraternity, patriotism, national culture, and love o nature. In the concluding chapter, it was made a remark on the subject and stated that the journal aimed at contributing to human peace and his adaption to society, and strengthening democracy and social cohesion in the community.