Victoria Dönemi modasında kadın giyimi
Victorian - era fashion women's clothing
  1. Tez No: 604831
  2. Yazar: NİHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Sanayileşme Devrimi, Kraliçe Victoria Dönemi, Kıyafet Reformu, Victoria Dönemi Modasında Kadın Giyimi, 19th Century, Industrialization Revolution, Queen Victoria Era, Dress Reform, Victorian – Era Fashion Women's Clothing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
19. yüzyıla ve sonrasına damgasını vuran“Sanayi Devrimi”, özellikle 1760 – 1860 yılları arasında İngiltere merkezli olarak başlamış ve devam etmiş bir değişim sürecini kapsamaktadır. Bu bağlamda buhar makinesinin bulunması ve sanayi işletmelerinde kullanılmaya başlanması ile adından söz edilmeye başlanan Sanayi Devrimi ile gündeme gelen değişimler, salt sanayiye endeksli olarak gerçekleşmemiş, bilimden sanata her alanda etkili olmuştur. Sanayileşmenin beraberinde getirdiği etkilerle birlikte bu dönemde, birçok yeni tekstil fabrikasının açılması söz konusu olmuş ve fabrikasyon üretim kıyafetler, hazır giyim mağazalarında satılmaya başlanmıştır. Kişiye özel kıyafet dikilmesinin ya da evde terzilik yapılmasının hala devam ettiği görülmekle birlikte, bu yönde üretimde bulunulmasının artık eskisi kadar önemsenmediği de görülmektedir. Dönem itibariyle ayrıca, yeni birtakım makinelerin ve malzemelerin kullanılmaya başlaması da, giyim ve moda tarzlarının değişimi üzerinde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Industial Revolution was a period of change marked 19th Century and the following era, which had started in England as the center of moment between the years of 1760 and 1860 and continued. The changes with in the Industrial Revolution which had started with the invention of steam engine and its usage in the industry had taken shope by not only being oriented to science, but also being effective in vorials areas from science to art. The era had come up with different effects in which many textile factories had showed up and their production of outfits had started to be sold in the stores. While the houte couture tailoring one's dress at home and stil been continuing, on the other hand this old craft had not been given importance as before. Introduction of new machines and materials had an essential influence on the change of clothing and fashion styles.