Kraliçe Viktorya Dönemi giysilerinin günümüz kadın modasına etkisi
Victorian era clothing and its effect on today's women's fashion
- Tez No: 646223
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Viktorya Dönemi, Moda, Elbise, Kadın, Ahlak, Viktoryan Era, Fashion, Dress, Women, Morality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
19. yüzyılda yaklaşık 64 yıl süren Kraliçe Viktorya Dönemi, İngiltere'nin ekonomik ve teknik açıdan oldukça geliştiği; ancak sosyal açıdan, özellikle de kadınların oldukça zorlayıcı ve kısıtlayıcı kurallar ile şekillendirilmeye çalışıldığı bir dönem olarak ifade edilir. Kadınlar, sosyal hayatta söz sahibi olmadıkları gibi bedenlerini de çeşitli giysiler ve davranış kalıpları ile dönemin kurallarına uygun şekilde kontrol altına almak zorunda kalmıştır. Kadınsı vurguları öne çıkan bir görünüme sahip olmak için korse kullanarak daha ince belli görünmeye çalışmış, kalça ve göğüs kısmını ön plana çıkarmış, omurga kısmını dik tutarak sağlıklı olduğu görüntüsünü vermiş; tüm bunları yaparken de süslü ve gösterişli bir görüntü sergilemek durumunda kalmıştır. Kraliçe Viktorya döneminde hız kazanan sanayi devrimi tekstil sektörünü de dönüştürmüş; bu dönüşüm dönemin kadın giysi modalarını da etkilemiştir. Dönem giysilerinin yanı sıra kraliçenin gelinliği ve eşinin ölümünden sonra giydiği yas giysileri de hem o zamanın hem de günümüzün giysi modalarına esin vermiştir. Giysi modası, önceki dönemlerden ilham alarak çağın ruhu ile beraber bu ilhamların yorumlanması sonucu özgün ve yaratıcı bir nitelik kazanır. Bu çerçevede Kraliçe Viktorya döneminin yansımalarını günümüz kadın modası giysilerinde hem hazır giyim hem de abiye koleksiyonlarda gözlemlemek mümkündür. Geçmişin modalarının sosyolojik, ekonomik ve toplumsal temelleri bugününkünden farklı olabilmekle beraber benzer estetik unsurlar giysilerde çağına uygun yorumlarla yer alabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Queen Victorian Period, which lasted for 64 years in the 19th century, was an important development in England's economic and technical aspects. However, it is expressed socially, especially as a period when women are trying to be shaped by very compelling and restrictive rules. Women did not have a place in social life, but had to control their bodies in accordance with the rules of the period with various clothes and patterns of behavior. She tried to look slimmer by using a corset to have a feminine accent, she emphasized the hip and chest, she gave the appearance of her health by keeping the spine upright and while doing all this, she had to display a fancy and flashy image. The industrial revolution, which gained momentum during the Queen Victoria period, also transformed the textile sector; this transformation also affected the women's fashion of the period. In addition to the period clothing, the queen's wedding dress and the mourning clothes she wore after the death of her husband inspired both the clothing fashion of that time and today. Clothing fashion gains an original and creative quality as a result of interpretation of these inspirations with the spirit of the age, inspired by previous periods. In this context, it is possible to observe the reflections of the Victorian period in both women's fashion and ready-to-wear collections. Although the sociological, economic and social foundations of the fashions of the past may differ from those of today, similar aesthetic elements can be found in clothes with interpretations appropriate for the age.