Hakan Dündar'ın Işıl Kasapoğlu rejilerindeki tasarım anlayışı
Hakan dundar's understandıng of desing ın Isıl Kasapoglu's stage management
  1. Tez No: 604896
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Işıl Kasapoğlu, Hakan Dündar, Tiyatro, Yönetmen, Sahne tasarı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
1900'lü yıların başından sonra Türkiye'de sanatın tüm evrelerinde olduğu gibi, tiyatro alanında da gelişme başlamıştır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bu gelişme hız kazanmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile açılan akademiler, konservatuarlar peşi sıra açılmış ve bu gelişemeye katkı sağlamıştır. Yurt içi ve yurt dışında eğitim alan, tiyatronun her dalında yetişen sanatçılar olmuş, bu sanatçılar Türk tiyatrosuna katkı sağlamaya başlamıştır. Türk tiyatrosu çağa ayak uydurmuş, teknik anlamda da çağın gereksinimine ulaşmıştır. Tiyatronun ana dallarından olan sahne tasarımı, ülkemizde tiyatronun gelişimi ile paralel bir şekilde gelişim sağlamıştır. Üniversitelerde yetişen sahne tasarımcıları ülkenin her yerine dağılmış, Türk tiyatrosunun gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Türk tiyatrosuna son yıllarda büyük katkılar sunan ve farklı bir bakış açısı getiren sanatçılardan biri de yönetmen Işıl Kasapoğlu 'dur. Işıl Kasapoğlu yurt dışında tiyatro eğitimi almış, bir müddet Fransa'da tiyatro ile ilgilenmiş, hatta bir tiyatro kurmuş, sonra Türkiye'ye geri dönmüştür. Türkiye'de birçok özel tiyatroda ve devlet tiyatrolarında yönetmenlik yapmış, halen yönetmenlik yapmaktadır. İzmit Şehir Tiyatroları ve Semaver Kumpanya kurucusudur. Hakan Dündar, 1989 yılında Sahne tasarımı bölümünden mezun olmuş sonra da Devlet Tiyatrolarında tasarım sanatçısı olarak çalışmaya başlamıştır. Dündar Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatroda dekor kostüm, kukla tasarımcılığı yapıyor. Bilkent Üniversitesinde altı yıl tasarım dersleri vermiştir. 1992 yılından bu yana Işıl Kasapoğlu yönetiminde birçok oyunda Hakan Dündar sahne tasarımcılığı yapmıştır. İkilinin yaptığı birçok oyun vardır ve ikili rejisör sahne tasarımcısı ilişkisine örnek oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı reji tasarım ilişkisini irdeleyip, Işıl Kasapoğlu'nun yönetiminde Hakan Dündar'ın tasarım anlayışını ve Türk tiyatrosuna katkılarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
After the early 1900s, the development started in theatre, as in all art forms in Turkey. With the declaration of the republic, that development accelerated. Academies and conservatories opened with the declaration of the republic were opened one after another, and this contributed to the development. There were artists who received education within the country and abroad were trained in every branches of theatre, and those artists began to contribute to Turkish theatre. Turkish theatre has kept up with the times and has met the necessities of the time technically. Stage design which is one of the main branches of theatre has made progress in parallel with the development of theatre in our country. Stage designers trained in academies and conservatories have pervaded all parts of the country, and they contribute to the development of Turkish theatre. One of the artists who have recently made great contributions to Turkish theatre and brought a different view is Isıl Kasapoglu. Isıl Kasapoglu had education in the field of theatre in abroad, and then she was interested in theatre in France for a while and even founded a theatre, then she came back to Turkey. Isıl Kasapoglu has been director in many private and state theatres; she is still director. Isıl Kasapoglu is the founder of İzmir Public Theatre and Semaver Kumpanya. Hakan Dundar graduated from the department of stage design in 1989, and then, he started to work in state theatres as designing artist. Dundar is set-costume and puppet designer in state and many private theatres. He taught designing lesson in Bilkent University for six years. Since 1992, Hakan Dundar has worked as stage designer in many plays under Isıl Kasapoglu's direction. There are many plays made by the couple, and they have set a good example for relationship between director and stage designer. The aim of the study is to examine the relationship between direction and design and to analyze Hakan Dündar's design philosophy under Isıl Kasapoglu's direction and his contributions to Turkish theatre. Keyword: Isıl Kasapoglu, Hakan Dundar, Theater, Director, Stage Design