Tedarik zincirinde iş birlikçi tahminlemenin kamçı etkisi üzerine etkileri
The effects of collaborative forecasting in supply chain on bullwhip effect
- Tez No: 604931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOCAMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, İPTİ, Kamçı Etkisi, Supply Chain Management, CPFR, Bull Whip Effect
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz pazar koşullarında firmalar artan rekabet şartlarında sürdürülebilir rekabet avantajını korumak için farklı stratejiler geliştirmektedir. Firmaların tedarikçilerini göz ardı ederek tek başlarına rekabet avantajı sağlamaları çok zordur. Geleneksel yöntemlerin yetersiz kalmasından dolayı firmalar iş birlikçi stratejilere yönelmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda Geleneksel Tedarik Zinciri yapısı ile İş Birlikçi Planlama, Tahminleme ve İkmal (İPTİ) Tedarik Zincir yapısının işletmelere sağladığı rekabet avantajları/dezavantajları karşılaştırılmaktadır. Uygulama kısmında stok devir hızının yüksek olduğu ve çok sayıda tedarikçi ile çalışılan elektronik sektörü incelenmektedir. Geleneksek Yöntemlerden İPTİ stratejisine geçiş süreci anlatıldıktan sonra kurulan modeldeki performans kriterleri incelenmiştir. Daha sonra İPTİ strateji ile kamçı etkisindeki değişimin azaldığı, envanter yönetiminde iyileştirmeler yaparak tüm tedarik zinciri paydaşlarına avantaj sağlayacağı ayrıca tedarik zinciri stratejisindeki bu değişimin tedarik zincirinde çalışanların fazla mesailerinde azalma sağladığı böylelikle performans artışının sağlandığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's market conditions, companies are developing different strategies to maintain sustainable competitive advantage under increasing competition conditions. It is very difficult for companies to provide competitive advantage on their own by ignoring their suppliers. Because traditional methods are inadequate, companies turn to collaborative strategies. In this context, we compare the competitive advantages / disadvantages of Traditional Supply Chain structure and Collaborative Planning, Forecasting and Supply (CPFR) Supply Chain structure to enterprises. In the application part, the electronics sector, which has a high turnover rate and works with many suppliers, is examined. After explaining the transition from Traditional Methods to IPT strategy, performance criteria were examined. Then, it is shown that the change in bull whip effect is reduced with the CPFR strategy, it will provide advantage to all supply chain stakeholders by making improvements in inventory management, and this change in the supply chain strategy leads to a reduction in overtime of employees in the supply chain, thereby increasing performance.