Hasta kayıt sistemi simülasyonu ve bir uygulama
Master of science (msc) simulation of patient registration system and an application
  1. Tez No: 604981
  2. Yazar: CEREN BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK DEVECİ KOCAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Econometrics, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, ARENA, Hasta Kayıt Sistemleri, Personel Planlama, Simulation, ARENA, Patient Registration Systems, Staff planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada; özel bir hastanede, poliklinik kayıt masalarındaki beklemeleri en aza indirgemek ve karışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla yapılması düşünülen iyileştirmeleri test etmek amacıyla bir ARENA'da simülasyon modelinin kurulması ve bu iyileştirmelerin model üzerinde denenerek sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Hastaların kayıt anındaki ve muayeneleri bittikten sonra yapılan sigorta işlemlerindeki bekleme sürelerini azaltmak için, kayıt masalarında çalışan personel sayısını optimize etmek bu çalışmanın başlıca hedefidir. Bunun için simülasyon ve optimizasyon kullanılmış, yapılan çalışmalarla elde edilen veriler ve farklı denemeler sonucunda, hastane yönetimine, hastaların maksimum memnuniyeti için poliklinik kayıt masalarında bulunması gereken minimum personel sayısı bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to establish a simulation model in a private hospital to test the improvements that were planned to be made in order to minimize the waiting in the policlinic registration tables and to eliminate the confusion and to test the results of these improvements on the model in ARENA The main objective of this study is to optimize the number of staff working at the registration desks to reduce waiting times for patients at the time of registration and for insurance procedures after their examinations have been completed. For this purpose, simulation and optimization were used and as a result of the data obtained from the studies and different trials, the minimum number of personnel required to be present at the policlinic registration tables was determined for the maximum satisfaction of the patients.