Yenice-i Vardar'ın (Yunanistan) kent gelişimi ve Osmanlı eserleri
Urban development and Ottoman buildings of Yeni̇ce-i̇ Vardar (Greece)
  1. Tez No: 604988
  2. Yazar: DESPOİNA MARKELLA BAKOURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BOZKURT ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yenice-i Vardar, Gazi Evrenos Bey, Ahmed Bey, Zaviyeli İmaret, Vakıf, Akıncı Beyleri, Uç Beyleri, Yenice-i Vardar, Gazi Evrenos Bey, Ahmed Bey, Zaviyeli İmaret, Waqf, Cavalry Raiders, Border Guards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Evrenos Bey'in yaşadığı dönem, Balkanlar'ın Osmanlılar tarafından ele geçirilmeye başlandığı ve Osmanlı devletinin kendine özgü bir feodal sistemle bölgede yayıldığı döneme denk gelmektedir. Evrenos Bey bir akıncı, uc beyi, hacı ve çok sayıda hayır kurumunun kurucusu olmuştur. Odaklandığımız şehir, Evrenos'un isminin yüceltildiği, dini ve ticari niteliğe sahip olan Yenice-Vardar'dır. Şehir için en önemli kişi Evrenos Bey değil, kasabayı kültürel bir merkeze dönüştüren ve bizzat Evrenos Bey'in soyundan gelen Ahmed Bey'dir fakat kentin tarihini yorumlamak için öncelikle Evrenos Bey'in geride bıraktığı anıtların çözümlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın bir parçası da şehir kavramının ne olduğu ile ilgilidir, şehrin anlamı büyüktür çünkü insanoğlunu barbarlık seviyesinden medeniyete taşımıştır. Bu nedenle, medeniyet tarihini ilerlettiği için yeni bir kent oluşturulması önemlidir. Bu çalışmada İslam şehri, Osmanlı şehri veya Balkan şehri gibi terminolojilerin kenti görme biçimini, kentte yaşayan insanları, inşa ettikleri anıtları ve inşa etme nedenlerini nasıl etkilediklerini göreceğiz.
Özet (Çeviri)
The history of Evrenos Bey coincides with the conquest of the Balkan region by the Ottomans, and the extension of the Ottoman state within a peculiar feudal system. Evrenos Bey has been an invader, border guard, pilgrim, and the founder of numerous charitable organizations. The city we are focusing on is Yenice-Vardar, is a city with religious and commercial character, where the name of Evrenos was glorified, thus he is known to us today. When the monuments which he left behind are decrypted, we will be in a position to interpret the history of the town. Though the most important person is not Evrenos himself, but his descendant Ahmed, who transformed the town into a cultural centre. A part of this assignment is to wonder what the meaning of the“city”is; a meaning so important as the human had transferred from the stage of barbarity to the stage of civilization by building cities. For this reason, the creation of a new city is important as it progresses the history of civilization. We will see terminologies such as Islamic city or Ottoman city, or Balkan city, and how they affect the way we see the city, the people who live in, the monuments they build and the reason they build them.