XX. yüzyıldan günümüze heykel sanatında hareket
The movement of sculpture art from XX. century to the recent days
- Tez No: 604999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ŞENGÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kinetik, Hareket, Sanat, Heykel, Kinetics, Movement, Art, Sculpture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, heykelde hareket kavramı, antik çağdan günümüze kadar ele alınarak 20.yüzyılın başından itibaren yapıtlar arası karşılaştırmalı bir ifade biçimiyle incelenmiştir. Antik Modern sanatın öncü sanatçılarının heykellerindeki hareket olgusu ve devinimi üzerinde durulan araştırmada içerik olarak sanat akımlarının ortaya çıkışı gelişim aşaması ve bu sürecin sanat yapıtlarına etkileri bölümler halinde belli başlıklar altında toplanmıştır. Modern sanatın doğuşu ile birlikte, yeni ve farklı üretim biçimleri heykele de yansımış, günümüz sanatçıları her türlü malzeme ve tekniği amaçları doğrultusunda yapıtlarında kullanmaya başlamışlardır. Araştırma kapsamında ilk olarak sanat tarihi perspektifinde heykelin gelişim evreleri aktarılmış daha sonra yapıtların oluşum ve gelişim sürecinde hareket olgusunun heykelle bütünleşmesi ve sonuç olarak oluşturulan estetik değerler ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of movement in sculpture is examined with a comparative way of expression between works from the beginning of the 20th century, being discussed from the ancient age up until our day. In the study, throughout which the movement phenomenon and its kinesis in the sculptures of pioneering artists of the Ancient Modern art are dwelled on, the advent of art movements, their developments and the impact of this process on artworks are grouped in chapters under certain titles. With the birth of the modern art, novel and unique ways of production had been reflected on sculpture as well, and the artists of our time had begun using, in line with their own purposes, all kinds of materials and techniques in their works. Within the scope of the study, firstly, the development stages of sculpture in the perspective of art history are conveyed; then, consolidation of the movement phenomenon with sculpture during the formation and development process of works, and aesthetical values originated as a result of this are highlighted.