Şizofreni hastalarında akut psikotik dönemin kanda ölçülen fizyolojik değerler üzerine etkisi
The effect of acute psychotic period on physiological values measured in blood in patients with schizophrenia
- Tez No: 605017
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Osmolarite, Viskozite, Schizophrenia, Osmolarity, Viscosity Contact Info: [email protected]
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
AMAÇ: Plazma osmolaritesinin kardiyovasküler hastalıklarda prognoz göstergesi ve mortalite için bağımsız bir risk faktörü olduğuna dair kanıtlar giderek artmaktadır. Tam kan viskozitesi ise kardiyovasküler hastalıklarda bilinen diğer kardiyometabolik risk faktörleri ile ilişkili olarak rol oynamaktadır. Bu çalışmada şizofreni hastalarında akut dönemin tam kan viskozitesi ve plazma osmolaritesi gibi fizyolojik değerler üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri'ne başvuran DSM-5'e göre şizofreni tanısı doğrulanmış erkek hastalardan, çalışmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 121 hasta alınmıştır. Remisyon döneminde olan hastaların takiplerinde istenen rutin kan tetkiklerine hastane kayıtlarından ulaşılarak, viskozite ve osmolarite hesaplamada kullanılacak olan laboratuvar değerleri kaydedilmiştir. Bu hastaların, en son akut alevlenme sebebi ile hastane yatışlarındaki verilere hastane kayıtlarından ulaşılarak; akut dönem verileri olarak kullanılmıştır. BULGULAR: Akut ve remisyon dönemleri arasında serum osmolarite değerleri arasında fark saptanmamıştır (p=0,360). Akut dönemde sodyum değerleri anlamlı olarak yüksek saptanırken, üre ve glukoz değerleri ise remisyon döneminde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Akut ve remisyon döneminde HSR (yüksek kayma oranları) ve LSR'de (düşük kayma oranları) tam kan viskozite değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,472 ve p=0,428). Ayrıca akut ve remisyon dönemleri arasında HCT (hematokrit) ve total protein değerleri gibi viskozite parametreleri arasında fark görülmemiştir. Remisyon döneminde LDL, HDL, total kolesterol ve trigliserit değerleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Kan lipit değerlerindeki değişimler ile tam kan viskozitesindeki değişim arasında korelasyon bulunmuştur. İlaç türü ve depo antipsikotik kullanımı ile osmolarite ve viskozite değerlerindeki değişim arasında ilişki bulunmamıştır. SONUÇ: Şizofreni hastalarında remisyon döneminde osmolarite parametreleri ve viskozite ile ilişkili metabolik değerler akut döneme göre daha yüksek saptanmıştır. Ancak şizofreni hastalarında akut ve remisyon dönemleri arasında plazma osmolaritesi ve tam kan viskozite değerleri arasında farklılık saptanmamıştır. Tedavi ile artan kardiyometabolik risk faktörlerine karşın hemodinaminin korunmuş olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: There is increasing evidence that plasma osmolarity is an independent risk factor for prognosis and mortality in cardiovascular diseases. Whole blood viscosity plays a role in relation to other known cardiometabolic risk factors in cardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the effects of acute period on physiological values such as whole blood viscosity and plasma osmolality in patients with schizophrenia. MATERIALS AND METHODS: In our study, a total of 121 male patients with schizophrenia who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 and meet the inclusion criteria who were admitted to the community mental health centers of Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental and Neurological Diseases Hospital were included in the study. The routine blood tests required were obtained from the hospital records during the follow-up of the patients and the laboratory values used in the calculation of viscosity and osmolarity were recorded. The most recent acute exacerbation of these patients was obtained from hospital records and used as acute period data. RESULTS: There was no difference between serum osmolarity values between acute and remission periods (p = 0.360). BUN (blood urea nitrogen) and glucose levels were significantly higher in the remission period and sodium levels were significantly higher in the acute period. There was no significant difference between whole blood viscosity values in HSR and LSR during acute and remission periods (p = 0.472 and p = 0.428). In addition, there were no differences in viscosity parameters such as HCT and total protein values between acute and remission periods. LDL, HDL, total cholesterol and triglyceride levels were significantly higher in the remission period. There was a correlation between changes in blood lipid values and changes in whole blood viscosity. There was no relationship between drug type and depot antipsychotic usage and changes in osmolarity and viscosity values. CONCLUSION: In schizophrenia patients, osmolarity parameters and viscosity-related metabolic values were higher in the remission period compared to the acute period. However, there were no differences between plasma osmolarity and whole blood viscosity values between acute and remission periods in schizophrenia patients. It was seen that hemodynamics were preserved despite increased cardiometabolic risk factors.