Grafik tasarım ve çizim programlarının öğretimi için tasarlanan harmanlanmış bir derse yönelik durum araştırması
A case study on a blended course designed to teachgraphic design and drawing programs
- Tez No: 605055
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Çizim, Harmanlanmış Öğrenme, Durum Araştırması, Yükseköğretim, Graphic Design, Drawing, Blended Learning, Case Study, Higher Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gelişen internet teknolojileri sosyal ve beşeri ortamlardaki pek çok alanı şekillendirmekte olup eğitim ise bu alanların başında gelmektedir. İnternet tabanlı uzaktan eğitim yöntem ve teknolojileri, yüz yüze eğitimin getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldırdığı için her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışma kapsamında yüz yüze ders ortamlarını destekleme veya tamamlama amacıyla öğrenene zaman ve konum bakımından bağımsız öğrenme fırsatları sunan harmanlanmış öğretim amaçlanmış ve bu metot ile üç boyutlu grafik tasarım derslerini alan üniversite öğrencilerinin görüşleri incelenmiştir. Yüz yüze ve uzaktan öğretim metotlarıyla öğrencilerin dersi kavrama, uygulamadaki başarı, yetkinlik durumlarını inceleyen çalışma, üç boyutlu grafik tasarım dersi alan 4'ü kadın 12'si erkek öğrenciden oluşan 16 katılımcıyla sürdürülmüştür. Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bilgiler, harmanlanmış ders formatı kapsamında oluşturulan ders videoları ve öğrenme platformu materyalleri ve erişimleri ile ilgili veriler çalışmanın veri kaynaklarını oluşturmuştur. Tasarlanan harmanlanmış öğrenme ortamından ve öğrencilerden elde edilen veriler problem cümlelerine göre sınıflandırılmış durum analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma nihayetinde öğrenciler, harmanlanmış öğrenme metodunun uzaktan eğitim kısmı ile ilgili genel anlamda olumlu görüş bildirmişlerdir. Ancak öğrencilerin harmanlanmış ders formatı kapsamındaki uzaktan eğitim videolarını alternatiften ziyade yüz yüze eğitimin destekleyici olarak görmüşler üç boyutlu grafik tasarım dersleri gibi temeli uygulamaya dayanan ders içeriklerinde mutlak surette yüz yüze iletişimi gerekli gördükleri gözlenmiştir. Öte yandan harmanlanmış modelde verimliliği ve öğrenci konsantrasyonunu arttırmak için modelin internet tabanlı kısmının etkileşimli olması yönünde görüşler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of internet technologies has been shaping countless areas in social environments, and education is the foremost of them. Eliminating the limitations of face to face education, internet-based distance education methods and technologies have become more of an issue. This study aimed to assure blended instruction that provides independent learning opportunities such as time and location to support or complete the face-to-face learning environments; and with this method, the opinions of university students who took three-dimensional graphic design class were examined. Examining face-to-face and distance learning methods of learners' understanding of the course, success in practice, competence status; the study was carried out with 16 participants, four female and twelve male students who took three-dimensional graphic design class. The data sources of the study were the information obtained from the interviews with the students; the learning platform data including access, messages and videos. The data obtained from the designed blended learning environment and the students were analyzed by using case analysis method classified according to the problem statements. At the end of the research, the students expressed positive opinions on the distance education part of the blended learning method. However, they considered distance education videos within the blended course format to be more supportive of face-to-face education rather than the alternative; and it was observed that face to face communication was precisely needed in the course contents depending upon practice such as threedimensional graphic design. On the other hand, to reinforce efficiency and student concentration in the blended model it was determined that the internet-based part of the model could have more interactivity.