Duygusal zekâ ve örgütsel iletişim ilişkisi: İnsan kaynakları çalışanları üzerine bir araştırma
Relationship between emotional intelligence and organizational communication: Research on human resources employees
- Tez No: 605198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel İletişim, İnsan Kaynakları, Emotional Intelligence, Organizational Communication, Human Resources
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, insan kaynakları çalışanlarının duygusal zekâ düzeyleri ile örgütsel iletişim algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla tez çalışmasının literatür bölümünde duygusal zekâ kavramı, önemi ve modelleri ve örgütsel iletişim kavramı, örgütsel iletişimin önemi, örgütsel iletişim fonksiyonları, örgütsel iletişim kuramları ve bu kuramların karşılaştırılması konuları ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İnsan kaynakları çalışanlarının duygusal zekâ düzeyleri ile örgütsel iletişim algıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla, farklı sektörlerde görev yapan 166 insan kaynakları çalışanı üzerinde bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde, duygusal zekânın örgütsel iletişim üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal zekâ alt boyutları ile örgütsel iletişim arasında da pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Main Purpose of this exploration, analyzing of relationship between Human Resources employees' emotional intelligence level and organizational communication. In accordance with this purpose; emotional intelligence notion, significance of emotional intelligence and models, importance of organizational communication, functions of organizational communication, hypothesis of organizational communication and comparing these hypotheses are scrutinized in literature section in detail. The dissertation study was carried out on 166 Human Resources employees who are working in different sectors, on the purpose of relationship between Human Resources Employees' emotional intelligence level and organization communication perception level. As a result of conducted study, emotional intelligence's positive and significant effect on organizational communication has been determined. In addition to this positive relationship between emotional intelligence sub-dimensions and organizational communication has been determined.