Libya mevzuatına göre petrol ihtilafında uluslararası tahkim: uluslararası statü mevzuatı ve Libya'daki tahkim arasında karşılaştırmalı bir inceleme
International arbitration in oil disputes with reference to libyan legislation a comparative study between international status legislation and arbitration in Libya
  1. Tez No: 605207
  2. Yazar: WALEID AYID ALSAKEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık, Merkezlerin Listeleri, Petrol İhtilafı, Tahkim Şartının Bağımsızlığı, Uluslararası Anlaşmalar, Yasama, Independence of Arbitration Clause, International Agreements, Lists of Centers, Oil Disputes, Sovereignty. iv
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Devletlerin hukuk kuralları tahkim yargılaması kullanımlarını genişletmeleri ve devletin egemenliğine atıfta bulunarak tahkim yargılaması kullanımını kısıtlamalarına göre değişiklik göstermektedir. Devletlerin tahkim yargılamasını kısıtlamasının nedeni, tahkimin devletin egemenliğini ve devletin yargı otoritelerinin doğal yargı yetkisini ve devletin resmi yargı organlarını ihlal etmesidir. Tahkim, özel şahıslar veya özel kuruluşlar tarafından yürütülür, Yabancı hukukun uygulanması olasılığı ve devletin egemenliği, petrol sözleşmelerinin başlangıcında keşif ve çıkarımdan sorumlu yabancı şirketler lehine belirlenen dengesizliği reddedebilir. Üretici ülkelerin gelirleri bu yabancı şirketlerin asgari geçim koşulları için de can atmamaktadır. Ancak yıllar sonra, petrol sözleşmeleri daha karlı hale gelmiştir. Petrol, dünyanın endüstriyel gelişiminin temeli olmuştur. Petrol sözleşmeleri, bu kez üretici ülkelerin lehine yeniden dengelenmiş olan uluslararası hukuk sisteminde önemli bir yer tutar, nitekim bu, petrol varlıklarını koruma ihtiyacına yönelik bir eğilimim olduğunu gösterdi. Ayrıca bu, üretici ülkeler ile birlikte yabancı şirketlerin finansal kazanımları arttırmak ve tarafların haklarını güvence altına almak için tahkim mekanizmasının peşinden koşması ve mekanizmayı aktive etmesi demekti. Başlangıçta tahkim, bir tarafın, anlaşmazlık çözümü için diğer tarafın hukukuna duyduğu korkunun ürünüydü ve buna bağlı olarak tahkim, ilkin sadece yargıya bir alternatifti. Ancak daha sonrasında tahkim, imtiyazların çözümünde temel oldu ve taraflar arasındaki müzakerelerin sekteye uğraması durumunda kabul edilebilir hale geldi, öte yandan üretici ülkelerin yasaları, tahkim ile ilgili uluslararası anlaşmalara uyumu bakımından cesaret vericidir. Tahkim mekanizması, üretici ve keşif şirketleri arasındaki çıkar dengesini ne kadar süre devam ettirebilecektir? Libya mevzuatındaki uluslararası ticari tahkime atıfta bulunmakla birlikte petrol sözleşmelerine en yakın tahkimatı ele alarak bu soruya cevap bulmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The laws of the countries differed between those who expanded their use of arbitration and those who narrowed their use by citing the sovereignty of the state. This is because the arbitration violates the sovereignty of the state and the inherent jurisdiction of its judicial authorities and its official judiciary bodies. The arbitration is carried out by private individuals or private bodies, the possibility of applying foreign law and the sovereignty of the state may refuse to be oil contracts at the beginning defined imbalance in favor of foreign companies in charge of exploration and exploitation. The revenues of the producing countries did not die for their minimum subsistence. But decades later, the oil contracts became more profitable. Oil became the basis of the industrial development of the world. Oil contracts occupy an important place in the national legal system, which has rebalanced again, but this time in favor of the producing countries, which showed a tendency towards the need to preserve their oil wealth, and this is what called on foreign companies with producing countries to seek and activate the mechanism of arbitration to ensure financial gains and enhance the rights of the parties. Initially, arbitration was the result of a party's fear of the law of the other party to resolve the dispute, and accordingly arbitration was merely an alternative to the judiciary. But later became the basis for resolving these discounts and acceptable in the event of failure of negotiations between the parties and the laws of producing countries were encouraging in view of their compatibility with the international treaties related to arbitration. To what extent has the arbitration mechanism been able to maintain a balance of interests between producing and exploration companies? We try to answer this problem by addressing the closest arbitration to oil contracts, with reference to international commercial arbitration in Libyan legislation.