Küreselleşmenin ulus devletlerin üniter yapıları ve ekonomileri üzerindeki etkileri
The effects of globalization on unitary structures and economies of national states
- Tez No: 605206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Üniter Devlet, Ekonomi, Ulus, Globalisation, Unitary State, Economy, Nation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tezin araştırma konusunu dünya devletlerini derinden etkileyen küreselleşme olgusunun ulus devletlerin üniter yapılarında ve ekonomilerinde meydana getirdiği değişimler oluşturmaktadır. Uluslararası ilişkilerin temel aktörü olan ulus devletlerin bu süreçte küreselleşmenin dayatmaları sonucu geçirdiği dönüşümler, yapısal değişikler, uluslararası kuruluşlar eşliğinde irdelenmektedir. Tezin birinci bölümünde dünyaya yeni bir düzen getiren inceleme konumuzun bağımsız değişkeni küreselleşmenin, tanımı yapılarak, gelişim süreci, devletlerarası arenadaki hareket kabiliyeti, ana unsurları ve tüm boyutlarıyla ayrıntılı olarak incelenecektir. İkinci bölümde, Vestfalya Antlaşmasıyla temelleri atılan ve Wilson ilkeleriyle pratiğe dökülen tez çalışmamızın da bağımlı değişkeni olan ulus devletlerin, ortaya çıkışı incelenecek, bir devletin var olma esaslarını teşkil eden, uluslaşma, dil, toprak, egemenlik, konuları araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise küreselleşme ve ulus devletin dönüşümü arasındaki pozitif korelasyon gösterilmeye çalışılacaktır. Bu kapsamda, üniter yapılarındaki değişim ile ekonomilerindeki değişim ayrı ayrı ele alınacaktır. Küreselleşmenin tek başına bir fikir olduğu göz önünde bulundurulup bu fikri uygulatmaya güç yetirebilen uluslararası kuruluşlar, yapıları, organizasyonları ve etkileriyle açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Research subject of the thesis is the changes caused by the globalization which deeply affects the world countries on the unitary structure of nation states and their economies. The transformations, structural changes which the nation-states that are the essential actor of international relations undergo during this process as a result of the impositions of the globalization are examined in company with the International organisations. In the first section of the thesis, globalisation which is the independent variable of our research subject and which is bringing a new order to the world will be defined and its development process, its ability to move in the interstate areas, its key elements will be examined thoroughly. In the second section, the emergence of nation-states whose foundations were laid with The Peace of Westphalia and which was put into practice with Fourteen Points and which is also the dependent variable of our thesis study will be examined, and the issues of nation-building, language, land, sovereignty which form the bases of a state will be examined. In the third section, positive correlation between globalisation and the transformation of nation-state will be shown. In this context, the changes in the unitary structures and changes in the economies will be separately examined. It will be considered that globalisation is an opinion by itself and the international establishments who force the implementation of this opinion will be examined together with their structures, organizations and influences.