Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda rüya motifi
The dream motif in the foundation of Ottoman State
- Tez No: 605245
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kuruluş, Meşruiyet, Osmanlı, Osman Bey, Rüya, Foundation, Legitimacy, Ottoman, Osman I, Dream
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Osmanlı kroniklerinde yer alan rüya motifi ile ilgili bilgilerin karşılaştırmalı bir şekilde incelenerek, Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecindeki egemenlik, meşruiyet söylemleri ve mücadelesi çerçevesinde değerlendirilmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Rüya, sadece psikolojik anlamı ve işlevi olan bir kavram değil, aynı zamanda tarih yazımında da çeşitli amaçlarla işlenen önemli bir motiftir. Osmanlı Devleti'nin oldukça problemli ve karmaşık bir dönemi olan kuruluş süreci hakkında yapılan önemli çalışmalarla beraber, rüya motifinin de bu problemli çerçevede önemli bir yer işgal ettiğini belirtmek gerekir. Türk ve İslam tarihi kaynaklarında meşruiyet amaçlı kullanılan rüya motifinin, bahsi geçen dönemin Osmanlı kroniklerinde de benzer bir işlev gördüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Primary goal of this study is to evaluate informations related to dream, which are in Ottoman history books as part of during the foundation of Ottoman Empire, its legitimacy, domination discourses and struggles by viewing comparatively. Not only dream hasn't psychological sense and function, but also it is an important motive for historiography. Because, dream is used to various goals in historiography. In addition to important studies about the process of the Otoman Empire's foundation that is very problematical and complex, dream motive has also an important place within this problematical framework. This dream motive which was used to obtain legitimacy in Turkish and Islamic History books had a similar function for Ottoman History books of mentioned period, too.