Bulgaristan Devleti'nin kuruluşunda Robert Koleji'nin rolü
The role of Robert College in the establishment of the Bulgarian State
- Tez No: 726079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Robert Kolej, Bulgarlar, Milliyetçilik, Eğitim, Cyrus Hamlin, Robert College, Bulgarians, Nationalism, Education, Cyrus Hamlin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tezin amacı, Bulgaristan Devleti'nin kuruluşunda Robert Koleji'nin etkisini ortay koymaktır. Bu amaçla çalışmamızda Robert Koleji'nin ve Bulgarların tarihi ele alınarak kolej'in Bulgar bağımsızlığındaki etkilerine özellikle bu süreçte rol oynayan kolej çalışanlarının ve bu kolejden mezun olan Bulgarların Robert Koleji'nin kuruluşundan Bulgaristan'ın bağımsızlığını kazandığı 1908 yılına kadar geçen sürede siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve düşünsel alandaki çalışmaları tartışılmıştır.Elde ettiğimiz kaynaklar ışığında, gerek Robert Koleji yöneticilerinin ve gerekse de bu kolejden mezun olan Bulgar öğrencilerin Bulgaristan'ın bağımsızlığında hem teorik ve hem de pratik bir şekilde rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte Osmanlı Devleti'nin dönem itibariyle içinde bulunduğu siyasi, askeri ve ekonomik sıkıntılar Bulgar bağımsızlığında rol oynayan faktörlerin daha belirleyici olmasına da neden olmuştur. Bunun dışında dünyada yaşanan sosyoekonomik, sosyopolitik gelişmelerinde dahil olduğu birçok belirleyenin bir araya gelmesiyle modern Bulgaristan Devleti kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to reveal the influence of Robert College in the establishment of the Bulgarian State. For this purpose, in our study, the history of Robert College and the Bulgarians was examined and the effects of the college's Bulgarian independence on the Bulgarian independence, especially the college staff who had a role in this process, and the Bulgarians who graduated from this college, political, military, economic, cultural and intellectual his work in the field has been discussed.In the light of the resources we obtained, it was concluded that both Robert College administrators and Bulgarian students who graduated from this college played a theoretical and practical role in the independence of Bulgaria. However, the political, military and economic problems of the Ottoman Empire during the period caused the factors that played a role in Bulgarian independence to be more determinant. Apart from this, the modern Bulgarian State was established by the combination of many determinants involved in the socioeconomic developments in the world.