Galleria mellonella modeli kullanılarak stenotrophomonas maltophilia klinik izolatlarında virulans faktörlerinin araştırılması
Investigation of virulence factors in clinical isolates of stenotrophomonas maltophilia using galleria mellonella model
- Tez No: 605327
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN KÜLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Stenotrophomanas maltophilia, virülans faktörleri, Galleria mellonella, model organizma, Stenotrophomanas maltophilia, virulence factors, Galleria mellonella infection model, model organism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada Stenotrophomonas maltophilia izolatlarının virülans özelliklerinin araştırılması, deney hayvanı modeli olarak Galleria mellonella larvalarının yetiştirilerek üretilmesi ve ilgili modelin patogenez ve tedavi çalışmalarında kullanılabilirliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 20 S. maltophilia izolatının antibiyotiklere duyarlılık durumları MicroScan Neg MIC Panel Type 44 kiti ile üretici talimatlarına göre çalışılarak belirlendi. Biyofilm oluşumu, spektrofotometrik mikroplak yöntemi ile seğirme Müller Hinton besiyerinde, yayılma Luria Bertani besiyerinde değerlendirildi. Galleria mellonella larvaları, projemiz kapsamında, ZBEÜ Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında yetiştirildi. Larvaların melanizasyon ve mortalite hızları, enjeksiyondan sonra 24. ila 144. saatler arasında izlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 20 S.maltophilia izolatının antibiyotik duyarlılık profillerine bakıldığında; trimetoprim sülfometaksazol ile minosikline tüm izolatların duyarlı olduğu, seftazidime %50'sinin duyarlı, %15'inin orta duyarlı ve %35'inin ise dirençli olduğu; levofloksasin ve kloramfenikole ise %90'ının duyarlı ve %10'unun orta duyarlı olduğu görülmüştür. İzolatların %90'ının güçlü biyofilm oluşturduğu ve %10'unun ise biyofilm oluşturmadığı görülmüştür. G.mellonella enfeksiyon modelinde ilk 24 saatte ortalama larva ölüm oranının %28,5 olduğu 144. saatte bu oranın %73'lere çıktığı gözlenmiştir. Sonuç: G. mellonella larvalarının S.maltophilia virulans çalışmalarında deneysel enfeksiyon modeli olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the virulence characteristics of Stenotrophomonas maltophilia isolates, to grow and produce Galleria mellonella larvae as experimental animal model and to show the usefulness of this model in pathogenesis and treatment studies. Materials and Methods: Antibiotic susceptibility status of Stenotrophomonas maltophilia isolates included in the study were determined using MicroScan Neg MIC Panel Type 44 kit according to the manufacturer's instructions. Biofilm formation was evaluated by spectrophotometric microplate method on twitching Müller Hinton medium and spreading on Luria Bertani medium. Galleria mellonella larvae were grown and produced in Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Medical Microbiology laboratory within the scope of our project. The melanization characteristics and mortality rates of the larvae were monitored between 24 and 144 hours after injection. Results: Antibiotic susceptibility profiles were examined; trimetoprim sulfometaxazole and minocycline were susceptible to all isolates, 50% susceptible to ceftazidime, 15% were moderately susceptible and 35% were resistant; levofloxacin and chloramphenicol were found to be 90% sensitive and 10% moderate. It was seen that 90% of the isolates formed strong biofilms and 10% did not form biofilms. In Galleria mellonella infection model, the average larval mortality rate in the first 24 hours was 28.5% and this rate increased to 73% at 144th hours. Conclusion: Galleria mellonella larvae in Stenotrophomonas maltophilia virulence study concluded can be used as model experimental infection.