Et-Tırâz adlı eseri ışığında Yahyâ B. Hamza El-ʽAlevî'de beyân ilmi
Bayan science at Yahyâ B. Hamza al-Alawi in the light of his book Et-Tirâz
  1. Tez No: 605326
  2. Yazar: MEHMET CAN NİŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Beyân, et-Tırâz, Yahyâ b. Hamza el-ʽAlevî, Rhetoric, Bayan, et-Tırâz, Yahyâ b. Hamza el-Alawi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tezimizin konusunu“et-Tırâz Adlı Eseri Işığında Yahyâ b. Hamza el-ʽAlevî'de Beyân İlmi”teşkil etmektedir. Belâgat ilmine dair kaleme alınan bu eseri konu alan çalışmamızda müellif Yahyâ b. Hamza el-ʽAlevî'nin hayatı, talebeleri, ilmi kişiliği ve eserlerinin yanı sıra onun söz konusu eserinin beyân ilmi ile ilgili kısmının incelenmesi yer almaktadır. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında belâgat ilminin ve belâgatin üç ana bölümünden biri olan beyân ilminin tanıtımına, Yahyâ b. Hamza el-ʽAlevî'nin bu ilim dalında yazdığı mezkûr eser ve bu eserin belâgat alanındaki önemine yer verilmiştir. Birinci bölümde müellifin hayatı ve yaşadığı döneme dair bilgiler verilerek et-Tırâz adlı kitabı genel hatlarıyla tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise beyân ilminin kısa tarihçesi verilerek müellifin adı geçen eserinde beyân ilmini işleyişi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis based on“Bayan Science at Yahyâ b. Hamza al-Alawi in the Light of his book et-Tırâz”. In our study on the subject of eloquence, apart from the author Yahyâ b. Hamza al-Alawi's life, students, scientific personality and the works, his mentioned book's part related to eloquonce has been discussed extensively. Our study is constituted from an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, rhetoric science and eloquence which is one of the three main parts of rhetoric science; Yahyâ b. Hamza al-Alewi's work written in this branch of science and the importance of this work in terms of rhetoric has been mentioned. In the first part, information about authors life and the era he has lived in has been given and outlines of his book et-Tırâz has been introduced. In the second part, the brief history of the science of declaration was given and author's writing about declaration science in the mentioned book has been examined.