Anonim şirketlerde yöneticilerin göreve gelmesi ve görevinin sona ermesi
Appoi̇ntment and di̇smi̇ssal of the board of di̇rectors in joi̇nt stock company
  1. Tez No: 605332
  2. Yazar: SAMİRA HÜSEYNOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI ANLAM ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Yönetim Kurulu, Organ Kavramı, Türk Ticaret Kanunu, Tüzel Kişi Yönetim Kurulu Üyeleri, Joint Stock Company, Board of Directors, Turkish Commercial Code, Legal Entity Members of The Board Of Directors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, anonim şirketlerin zorunlu organı olan yönetim kurulunun göreve gelmesi ve görevinin sona ermesi konusunun incelenmesi amaçlanmıştır. İlk önce tüzel kişilikte organ kavramına değinilmiş, organ kavramı ile ilgili çeşitli görüşler ve fikirler incelenmiştir. Daha sonra yönetim kurulunun seçiminde aranan şartlara değinilmiş ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanun'uun hükmi şahısların da yönetim kurulu üyesi olabilmesini mümkün hale getirmiş yeni düzenlenmesinden de bu çalışmada bahsedilmiştir. Sonunda çalışmada yönetim kurulu üyeliğinin sona ermesi ile ilgili konu da ele alınarak, sona erme zamanı olağan sonuçlardan da bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the appointment of the board of directors, which is the mandatory body of joint stock companies, and the termination of their duties. Firstly, the concept of organ in legal entity is touched on and different opinions and ideas about the concept of organ are examined. Afterwards, the study details the required qualifications in the election of board of directors and the new regulation of Turkish Commercial Code No. 6102 which made it possible for legal entities to became members of the board of directors. At the end of this study, the issue related to the termination of the membership of the board of directos and common consequences of termination are discussed. Key Words