Banka tasarımlarında renk ve ışık kullanımının kurum kimliğine etkisi (Vakıfbank örneği)
The effects of light and color usage on corporate identity in bank designs: The Vakifbank case
  1. Tez No: 605429
  2. Yazar: MUSTAFA ATALAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM BEDÜK TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum Kimliği, Aydınlatma, Renk, VakıfBank, Corporate Identity, Illumination, Color, Vakıfbank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde“Kurum kimliği”oluşturmak ve bu kimliği korumak bütün işletmeler için büyük önem arz etmektedir. Kurum kimliğinin oluşturulmasında kullanılan en önemli öğeler ise renkler ile ifade edilmektedir. Bu anlamda bu çalışmada bankaların tasarımlarında renk ve ışık kullanımın kurum kimliğine etkisi incelenmiştir. Çalışma; amaç, yöntem, kapsam ve sınırlılıkların belirtildiği giriş bölümünü takiben üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm kavramsal olarak kurum kimliğinin araştırılmasına ayrılmış ve bölüm sonunda kurum kimliği kavramının bankalar için ne anlam ifade ettiği tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde“Kurumsal Kimlik Algısı Oluşturmada Renk ve Işık Kullanımı”başlığı altında, renk ve ışığın insan tarafından anlamlandırılması sürecini ortay çıkarmak üzere“algı”konusu incelenmiş, ardından ise renk, ışık ve aydınlatma konuları incelenmiştir. Çalışmanı son bölümünde ise, ülkemizin önemli finansal kurumlarından olan VakıfBank'ın kurumsal kimliğini yansıtan renk ve bu rengi yansıtmada kullanılan aydınlatma sistemleri görseller eşliğinde araştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonuç kısmında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, forming and protecting a“corporate identity”have become more of an issue for the business organizations. The most important elements used in the formation of corporate identity are expressed through colors. In this sense, this study analyzes the effects of light and color usage on corporate identity. The study consists of three main chapters coming after the introduction part in which objective, methods, scope and limits of the study is discussed. The first chapter will theoretically analyze the concept of corporate identity and discuss the meaning of the concept for the banks. The second chapter will investigate the concept of“perception”in order to reveal how people make sense of light and color under the topic of“the usage of color and light in the formation of a sense of corporate identity”regarding color, light and illumination. The last chapter of the study will focus on the case of Vakıfbank, which is one of the most important financial institutions of our country, with regard to the colors and lighting systems reflecting its corporate identity in company with images. The findings will be discussed in the conclusion part.