Lityum katkılı oksit yarı iletkenlerin katı oksit yakıt pillerinde kullanıma uygunluğu
Suitability of lithium doped oxide semiconductor for use in solid oxide fuel cell
- Tez No: 605492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA MUTLU CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Energy, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oksit tarı iletkenleri, Orta Sıcaklık katı oksit yakıt hücreleri, Kimyasal Yöntemi, ZnO, Oxide Semiconductors, Intermidiate temperature solid oxide fuel cells, Chemical Synthesis, ZnO
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yüksek lisans tez çalışmasında, kimyasal yöntem teknikleri ile çeşitli oranlarda (% 0, % 5, % 10, ve % 20 molar oranlarda) Li katkılı Zn1-xCoxO; (x=0.00, 0.05, ve 0.10) tozlar sentezlendi. Sentezlenen parçacıklar, homojen parçacık büyüklüklerine sahip ve istenilen stokiyometrik oranlarda olduğu belirlendi. Tez kapsamında sentezlenen parçacıkların yapısal analizleri ve katkı atomlarına bağlı kristal yapı oluşumları incelendi. Daha sonra sentezlenen parçacıkların iyonik taşınım mekanizması için çalışmalar yapıldı. Kimyasal yöntemle sentezlendiği Li katkılı Zn1-xCoxO; (x=0.00, 0.05, ve 0.10) parçacıkları, eş eksenli olarak 12 Ton ağırlık altında preslenerek 10 mm çapında ve 1 mm kalınlığında peletler haline getirildi. Daha sonra 1200oC sıcaklıkta 6 saat bekletildiler. Oluşturulan peletlerin AC empedans değerleri, iyonik iletkenlikleri ve iyonik iletkenlik aktivasyon enerjileri belirlendi. KOYH için üretilen elektrolitin homojenliği ve yapısal analizleri sırasıyla, x-ışını toz kırınımmetresi (XRD), X ışın fotospektrometre (XPS) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM)) ile belirlendi. AC elektriksel özellikleri ise AC empedans spektrometresiyle ölçüldü.
Özet (Çeviri)
In this Thesis, chemical sythesis technique was used to sythesize Lithium (Li) doped Zn1-xCoxO (x=0.00, 0.05, and 0.10) with varied ratios (0 %, 5 %, 10 %, and 20 % molar ratio). Synthesized particles were in homogenous size and with desired stochiometric ratio. Structural anaylsis and crystal structure of doped atoms was determined and in last study on the ionic conduction mechanisim was done. First of all, the Lithium (Li) doped Zn1-xCoxO (x=0.00, 0.05, and 0.10) powders produced chemically through citrate based sol-gel route were pressed under 1.2 MPa to form 10mm wide (in diameter) & 1 mm thick pellets. Next these pellets were annealed upto 1200°C for 6 hours. AC electrical analysis were done on these pellets to obtain ionic conductivity and ionic activation energy. The manufactured electrolyte for SOFC was check for its homogenity. Structural anaylsis were performed through X-ray powder diffraction (XRD), X Ray spectrophoyometer (XPS), and Scanning electron microscope (SEM). AC impedanse spectroscopy was utlized to determine its AC electrical properties.