Göç sosyolojisi bağlamında, Bulgaristan ve Yunanistan'daki Türk diasporalarının sosyo-politik analizi
Socio-political analysis of Turkish diaspora in Bulgaria and Greece in the context of migration sociology
  1. Tez No: 605562
  2. Yazar: BETÜL YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Zorunlu göç, Diaspora, Göçmen, Kimlik, Kültür, Çok Kültürlülük, Holistik Yapı, Migration, Forced migration, Diaspora, Migrants, Identity, Culture, Multiculturalism, Holistic Structure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dünya tarihini şekillendiren ve onun bir tarih olmasına katkı sağlayan birçok etmen bulunmaktadır. Bunların içerisinde önem arz eden konulardan birisi de göç ve zorunlu göçe bağlı olarak gelişen diaspora kavramlarıdır. Temeli göç etmek olan bu kavramın kişilere yansıması sonucunda, bireyler 'Göçmen' ya da 'Diasporalar' olarak bir kimlik kazanmaktadırlar. Kişilerin kimlik kazanmasında etkili faktör olarak bilinen göç olgusu, öncelikle fiziksel mekândaki hareketlilik olarak değerlendirilse de bireyler ve toplumlar üzerinde; sosyal, kültürel ve ekonomik gibi etkileri beraberinde getirmiştir. Dönüşüm sonucunda, göç edenlerin yeni sosyal sürece uygunluğu ve uyum süreci sadece göç edenler için değil, göç edilen bölge içinde hayati önem taşımıştır. Tezimde de ele aldığım üzere, oluşan karşılıklı etkileşim ile beraber kimliksel dönüşümler gerçekleşmiştir. Nitekim bu etkiler sosyal hayatın dönüşümünü ifade eden önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmış ve bu durum ise bireylerin kimliklerine hareketlilik katmıştır. Sonuç olarak göç dalgaları, şeytan üçgeni misali diaspora, kimlik ve kültür zincirinin doğmasına vesile olmuştur. Zorunlu göçe bağlı olarak yapılan göçler sonucunda; birçok ülkeler zamanla birbirlerine alışmış, bağlanmış, harmanlaşmış ve melezleşmişlerdir. Bu noktada konumuz olan 1923-1925 Türk- Yunan nüfus mübadelesi ve Bulgaristan'ın 1950 öncesi, 1950-1951, 1968-1979, 1985-1989 yıllarında gerçekleştirdiği zorunlu göç faaliyetleri en önemli örneği teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı; birçok boyutuyla ele alınan ve zorunlu göçlerle oluşan göçmenlerin, kimlik karmaşası yaşaması ve Türkiye'nin bu göçmenlere kucak açarak kimliklerine katkıda bulunduklarını kanıtlamaktır. Aynı zamanda göçlerle oluşan göçmen kitlesinin kültür ve kimlik harmonisi geçirdiğini, öz kimliklerini kaybetmeseler de göçtükleri bölgelerden zamanla etkilendikleri, kimliksel şölenin yaşandığını göstermektir. Sonuç olarak göç veya zorunlu göç bağlamında diaspora olguları, her ne kadar kimliklerimizi değiştiriyor algısı yaratsa bile, bizlere uluslar arası arenada çeşitli zenginlikler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
There are many factors that shape the history of the world and contribute to its becoming a history. Among these, one of the important issues is the concept of diaspora developing due to immigration and compulsory nomination. As a result of this concept of being a migrant, the individuals gain an identity as 'Migrants' or 'Diasporas'. The phenomenon of migration, which is known as an effective factor in the acquisition of persons' identities, is primarily regarded as mobility in the physical space, but on individuals and societies; social, cultural and economic effects. As a result of the transformation, migrants' adaptation to the new social process and adaptation process was vital not only for migrants but also for the migrated area. As I have discussed in my thesis, with the mutual interaction that occurs, identity transformations have occurred. As a matter of fact, these influences appeared as an important phenomenon expressing the transformation of social life, which added mobility to the identities of the individuals. As a result, migration waves have been instrumental in the birth of a diaspora, identity and culture chain, like the devil triangle. As a result of immigration due to compulsory nomination; many countries have become accustomed to each other, connected, blended and hybridized over time. This is the most important example of the 1923-1925 Turkish-Greek population exchange and the forced immigration activities carried out by Bulgaria before 1950, 1950-1951, 1968-1979, 1985-1989. The purpose of this study is; of migrants caused by forced migration and dealt with many dimensions, identity confusion is to prove that they live and contribute to Turkey's identity by receiving immigrants. At the same time, immigrants mass migrants are experiencing cultural and identity harmonies, and those who lose their self identity are influenced by the immigrant communities over time, showing that the identity festival is alive. As a result, the phenomenon of diaspora in the context of immigration or forced migration has provided us with various riches in the international arena, even though it may change our identities.