Modern sanatın doğuşunda Paris Okulu ve öncü sanatçılarının etkisi
The effect of Paris School and leading artists in birth of modern art
- Tez No: 605561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AVŞAR KARABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Paris Ekolü, Paris Sanatçıları, Modern Sanat, Paris'te Sanat, Paris School, Paris Artists, Modern Art, Art in Paris
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yeniliklerin ve değişimin habercisi olan Rönesans, ortaçağ düşüncesine bir tepki olarak gelişmiş ve bu gelişmeler ile birlikte insanlığı sömüren kapitalizm de baş göstermiştir. Özellikle sanayi devriminden beslenen kapitalizm, toplumsal değerleri sarsıntıya uğratmıştır. Endüstriyel gelişimleri kullanan Avrupa, bu gelişmeler ile giderek güçlenmiş ve diğer ülkelerin dikkatini çekmiştir. Fakat bu gelişmeler insanlığı sömüren, hak ve özgürlükleri önemsemeyen bir anlayış ile ilerlemiştir. Bu anlayışın kırılması ve sarsıntıya uğraması ise Fransız devrimi ile gerçekleşmiştir. Fransız devrimi ile birlikte baskın ve özgürlüğü engelleyici güçler sarsılmış, dünyaya insan hak ve özgürlüklerini benimseyen bir anlayış yayılmıştır. Devrim ile birlikte gelişim gösteren anlayışlar sanat alanını da etkilemiştir. Fransız devrimi ile birlikte 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın yarısına kadar süren zaman diliminde Paris'te gerçekleşen yenilikler, farklı ülkelerden birçok sanatçının dikkatini çekmiştir. Baskılardan, savaşlardan ve yıkımlardan kaçan birçok sanatçı, özgürlüklerin merkezi olan Paris'e göç etmiştir. Devrimin etkisi ile özgün eğilimlerde bulunan sanatçılar, sanat ve sanatçıya önem veren Paris'in yenilikçi ortamında yer alarak sanatı yeniden şekillendirmişler. Özgür davranış ve düşüncelerin sanata dahil olması ile birlikte, Avrupa'nın genelinde sanatsal faaliyetleri yürüten ve geleneksel anlayışı savunan akademiler ile özgün eğilimlerde bulunan sanatçılar arasında sanatın yeni içeriği ile ilgili mücadeleler başlamıştır. Gündelik konuları sanata dahil eden anlayışlar ve özellikle de empresyonist sanatçıların sanat anlayışları, geleneksel etkileri sarsıntıya uğratarak, modern anlayışın zeminini hazırlamıştır. Doğanın varlığından esinlenerek, insan ve yaşam arasındaki iletişimlerden yola çıkan; Matisse, Picasso, Kandinsky, Mondrian, Modigliani, Chagall, Bonnard, Soutine ve Brancusi gibi sanatçılar Paris'te yer alarak Fovizm, Kübizm, Ekspresyonizm ve soyut sanat gibi akımları oluşturarak modern sanatın içeriğini oluşturmuşlardır. 19. yüzyılın sonlarından itibaren başlayan modern sanat arayışlarını ve Paris'te yer alan modern sanatın öncü sanatçılarını konu alan bu araştırma tarama modelli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm baskılara ve dışlanmalara rağmen, yeniliği sergilenmekten vazgeçmeyen, modern sanatçılar, üslupları ve dünya görüşleri ile birçok sanatçıyı ve sanat alanını etkilemişlerdir. Modern anlayışın etkileri günümüz resim sanatı başta olmak üzere moda ve tasarım alanlarını da etkilemiştir. Nikzad Nojumi, A.R.Penck, Renier Fetting, Neşe Erdok, Hale Arpacıoğlu, Burhan Uygur, Alaattin Aksoy, Jenny Saville ve Naser Arasteh gibi sanatçıların resim çalışmaları, modern sanatçıların anlayışlarına uygun etkileri yansıtmaktadır. Moda tasarım alanında ise Patrick Cox, Yves Saint Laurent ve Dior Couture gibi tasarımcılar modern etkileri tasarımlarına taşımışlardır. Günümüz afiş tasarımlarına bakıldığında, özellikle Niklaus Troxler, Mengü Ertel ve Jan Lenica gibi grafik sanatçılarının afişlerindeki modern etkiler fark edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Renaissance, the harbinger of innovations and change, developed as a reaction against the medieval thought and capitalism exploiting humanity appeared along with these developments. Capitalism, especially nourished by the industrial revolution, shattered social values. Europe using the industrial developments increasingly gained strength with these developments and attracted the attention of other countries. However, these developments progressed with an understanding that exploited humanity and didn't care about rights and freedoms. Breaking this understanding was realized with the French revolution. Together with the French revolution, the dominant and freedom-blocking forces were shaken and an understanding adopting human rights and freedoms spread to the world. The insights that evolved with the revolution also influenced the field of art. With the French revolution, innovations in Paris that appeared from the late 19th century until the mid-20th century attracted the attention of many artists from different countries. Many artists escaping from pressures, wars, and demolitions migrated to Paris being the center of freedom. The artists who had original tendencies with the effect of the revolution reshaped the art by taking part in the innovative environment of Paris giving importance to the art and artist. With the inclusion of free behaviors and ideas in art, struggles about the new content of art started between the artists with original tendencies and the academies defending the traditional understanding and carrying out the artistic activities throughout Europe. The insights that embody everyday subjects in art, and in particular the artistic approaches of the impressionist artists, shattered the traditional effects and prepared the ground for modern understanding. Inspired by the existence of the nature, such artists as Matisse, Picasso, Kandinsky, Mondrian, Modiglian, Chagall, Bonnard, Soutine and Brancusi, who started with the communication between human and life, formed the modern art content by being in Paris and creating movements like Fauvism, Cubism, Expressionism and abstract art. This is a survey-model research concerning the modern art searches starting as of the late 19th century and the pioneer artists of modern art in Paris. In spite of all pressures and exclusion, modern artists who did not give up exhibiting innovations, influenced many artists and art fields with their style and world views. The effects of modern understanding influenced fashion and design fields, especially the contemporary painting art. The paintings of such artists as Nikzad Nojumi, A.R.Penck, Renier Fetting, Neşe Erdok, Hale Arpacıoğlu, Burhan Uygur, Alaattin Aksoy, Jenny Saville and Naser Arasteh reflect the effects appropriate for the understanding of modern artists. In the field of fashion design, designers such as Patrick Cox, Yves Saint Laurent and Dior Couture have brought modern influences to their designs. The contemporary influences on posters of graphic artists such as Niklaus Troxler, Mengü Ertel and Jan Lenica can be seen in today's poster designs.