Figür, mekân ve motif ilişkisinin yüzey üzerinde plastik açıdan incelenmesi
The relationship between figure, place and motif on the surface of plastic examination
  1. Tez No: 605585
  2. Yazar: EMRAH ASLANHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN GEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Figür, İç Mekân, Motif, Sanat, Plastik, Figure, Interior, Motif, Art, Plastic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
“Figür, Mekân ve Motif İlişkisinin Yüzey Üzerinde Plastik Açıdan İncelenmesi”başlıklı bu tez, problem olarak belirlenen kavramlar doğrultusunda hem kuramsal hem de bir dizi uygulamayı içermektedir. Tez kapsamında problem olarak ele alınan kavramların (figür, iç mekân, motif) tarihsel süreçleri, önemi ve geçmişten günümüze resim sanatındaki yeri ele alınmıştır. Araştırma kapsamında yer alan araştırmacıya ait resim çalışmalarının plastik değerlerinin çözümlenebilmesi için perspektif, üç boyut, hareket, ritim, oran-orantı, kompozisyon, vurgu, renk gibi plastik değerler çözümleyici tekniksel bir ifade biçimi olarak kullanılmıştır. Araştırmacı, bu araştırmada çalışmalarını figür, mekân ve motif üçlemesinden yararlanarak belirli tema ve teknik kullanarak analiz ve değerlendirmelerini yapmıştır. Bu araştırma dört ana bölümden meydana gelmiş ve her bölüm kendi içerisinde farklı alt başlıklarla oluşturulmuştur. Birinci bölümde; Problem Durumu, Problem Cümlesi, Alt Problemler, Araştırmanın Amacı, Araştırmanın Önemi, Sayıltılar, Araştırmanın Yöntemi, Araştırmanın Temel Kavramları/Tanımlar ve Sınırlılıklar yer almaktadır. İkinci bölümde; figür, mekân ve motiflerin resim sanatı tarihinde kullanımı ana başlığı bulunmaktadır. Figürün, mekânın ve motifin tarihsel süreçleri, önemi ve geçmişten günümüze resim sanatındaki yeri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, tez kapsamında oluşturulan resimlerin oluşum süreci, içsel süreç ve çalışmaların çözümlenmesi yer almaktadır. Dördüncü bölümde, figür, mekân ve motife yönelik sonuçlar ve tez kapsamında oluşturulan resimlere yönelik sonuçlar yer almaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile yapılmış, araştırmacıya ait toplam 12 resim yapılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“ Examining the relationship between figure, space and Motif from a plastic perspective on the surface”, includes both theoretical and a number of applications in line with the concepts identified as problems. In the scope of the thesis, the historical processes of concepts (figure, space, motif), their importance and their place in the art of painting from past to present are discussed. Plastic values such as perspective, three dimensions, movement, rhythm, ratio-ratio, composition, emphasis, color were used as a form of analytical technical expression in order to analyze the plastic values of the painting studies of the researcher in the scope of the research. In this research, the researcher made use of the figure, space and motif trilogy and analyzed and evaluated using specific themes and techniques. This research consists of four main sections and each section is formed with different sub-headings within itself. In the first section, Problem situation, Problem Statement, sub-problems, purpose of research, importance of research, counts, method of research, Basic Concepts/definitions and limitations of research are included. In the second section, the use of figures, places and motifs in the history of painting created the main title. The historical processes of the figure, place and motif, their importance and their place in the art of painting from past to present are discussed. In the third part, the process of the formation of the paintings created within the scope of the thesis, the internal process and the analysis of the works are included. The fourth section contains the results for figures, places and motifs and the results for the paintings created within the scope of the thesis. The research was done by qualitative research method, a total of 12 pictures of the researcher were made and analyzed.