Bilecik ili kırsalında adli entomoloji bakımından önemli türlerin mevsimsel olarak incelenmesi
Seasonal analysis on important species of forensic entomology in rural areas of Bilecik province
- Tez No: 605589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KEKİLLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Böcek, Ekoloji, Mevsimsel Değişim, Bilecik, Kırsal alan, Forensic Entomology, Insect, Ecology, Seasonal Variation, Bilecik, Rural area
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tez çalışmamız kapsamında; Bilecik ili kırsal alanında adli entomoloji bakımından önemli türlerin, mevsimsel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın deneysel kısmı; 2017 Aralık - 2018 Aralık ayı tarihleri arasında; kış, ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimleri sürecinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olarak çürüme sürecini, ekolojik süksesyon ve mevcut faunayı incelemek amacıyla taze inek dalağı kullanılmıştır. Böcek örneklerini toplamak için kullanılan tuzaklar böceklerin kolayca girip çıkamayacağı şekilde geliştirilmiştir. Tez çalışmamızın laboratuar aşamasında örneklerin preparasyon ve teşhis işlemleri yapılmıştır. Sonuç olarak Arthropoda şubesi Insecta sınıfı taksonları kapsamında 14 familyaya ait 27 tür tespit edilmiştir. Çürüme ve ekolojik süksesyonun başlangıç ve sonraki aşamalarında özellikle Diptera takımına ait türlerin; ileri ve son aşamalarında ise Coleoptera takımına ait türlerin etkin oldukları gözlemlenmiştir. Örneklerin tür çeşitliliği ve yoğunluğu birlikte değerlendirildiğinde özellikle ekolojik faktörlerden; sıcaklık, nem, rüzgarın etkili olduğu belirlenmekte, buna göre mevsimsel varyasyon sıralamasının yaz-ilkbahar-sonbahar ve kış olduğu görülmektedir. Tez çalışmamız sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, bölgenin adli entomoloji alanında; faunistik, taksonomik, ekolojik ve de biyolojik karakteristik özelliklerinin tespitine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Seasonal investigation of forensic ınsects species in rural area of Bilecik province is aimed within the scope of our thesis. The experimental part of our study was carried out between December 2017 - December 2018; during the periods of winter, spring, summer, autumn seasons. As the study material; fresh cow spleen was used to investigate decay process, ecological succession and present fauna. The traps used to collect insect specimens have been developed so that insects can easily enter and exit. The preparation and diagnostic procedures of the samples were carried out in the laboratory stage of our thesis. As a result, 27 species belonging to 14 families were identified within the scope of Insecta taxa of phylum Arthropoda. It was observed that species belonging to Diptera order were more effective in the beginning and subsequent stages of decay and ecological succession, while species belonging to Coleoptera order were more effective in the advanced and final stages of decay. When we evaluate the species diversity and density together; especially ecological factors; temperature, humidity, wind are determined to be effective here; accordingly, the seasonal variation ranking is summer-spring-autumn and winter. In line with the data obtained as a result of our thesis,; It is believed that the region will contribute to the determination of faunistic, taxonomic, ecological and biological characteristics in the field of forensic entomology.