Göç ve ahlak: Sinema örnekleri
Immigration and morali̇ty: Ci̇nema examples
  1. Tez No: 605597
  2. Yazar: İBRAHİM GÖĞEBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Philosophy, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Zorunlu Göç, Mülteci, Sinema, Migration, Forced Migration, Refugee, Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde göç ve ahlak birlikte değerlendirilmektedir. Çeşitli somut örnekler üzerinden bu değerlendirmeler yapılırken insanların göç etme sebeplerine bağlı kalarak çeşitli sorunlar çıkmaktadır. Bu sorunları farklı ahlaki yaklaşımların nasıl değerlendirdiği burada işlenmektedir. Bu bağlamda iki sinema örneği üzerinden göç ve mültecilik durumu irdelenmektedir. Günümüzde gönüllü göç ve zorunlu göç şeklinde yapılan göç sınıflandırması daha yaygındır. Birinci bölümde gönüllü ve zorunlu göç başlığı altında göçe neden etmenler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Göç eden kişinin daha iyi yaşam koşulları elde etmek için yaptığı göç, gönüllü göçler sınıfına girmektedir. Gönüllü göçler yapılış amacına göre detaylandırılmıştır. Günümüzde kullanılan mültecilik kavramı ise zorunlu göç ile birlikte ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde mülteciliğe sebep olan etmenlerde zorunlu göç başlığında incelenmiştir. İkinci bölümde ise mülteciliğin ortaya çıkışının tarihsel süreç içinde gelişimi ele alınmıştır. Göç ve mültecilik çeşitli ahlaki yaklaşımlar doğrultusunda değerlendirilmektedir. Bu ahlaki yaklaşımlar açık ve kapalı sınırlarını savunanların tezleri olarak ortaya konulmuştur. Dünyanın en büyük sorunlarından birisi olan göçün gerçekleşmesinde göç edenleri ve mültecileri anlayabilmek modern insan için zorluklar içerebilmektedir. Bu tezin üçüncü bölümünde ise mültecilerin duygu ve psikolojileri kitlesel bir sanat olan sinema üzerinden anlatılmıştır. Senaryo üzerinden bu çalışmada incelenen farklı ahlaki yaklaşımlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu filmlerden birisi hem zorunlu göçü hem de ekonomik gerekçelerle gönüllü göçü bünyesinde barındıran“Bu Dünyada”filmidir. Bir diğer film“Otel Ruanda”ise 20. yüzyılın en kanlı soykırımlarından birisi olan Ruanda'da yaşanan soykırım sonucu otele sığınan insanların canını kurtarmak için mülteci statüsü elde etme mücadelesini anlatmaktadır. Bütün bu çalışmanın sonucunda ise yeni bir göç felsefesinin ortaya konulması amacıyla bir teklif sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, migration and morality are evaluated together. While making these assessments based on various concrete data, various problems will arise depending on the reasons for people to migrate. It is here that how different moral approaches evaluate these problems is treated. In this context, immigration and refugees are examined through two cinema examples. Today, the classification of migration as voluntary and forced migration is more common. In the first chapter, the causes of migration under the heading of voluntary and forced migration are examined in detail. The immigration of the migrant in order to obtain better living conditions is included in the class of voluntary migration.Voluntary migrations are detailed according to the purpose of the migration. Today, the refugee concept have emerged with forced migration. The factors causing the refugee in the world have been examined under the title of forced migration. In the second chapter, the development of the emergence of refugees in the historical process is discussed. Migration and refugee are considered among various moral approaches. These moral approaches have been put forward as theses of those who defend open and closed borders. Understanding the immigrants and refugees in the realization of migration, which is one of the biggest problems in the world, may present difficulties for modern man. In the third chapter of this thesis, the emotions and psychology of the refugees are explained through the mass art, cinema. Different moral approaches examined in this study are tried to be put forward through the scenario. One of these films is ''In This World", which includes both forced migration and voluntary migration for economic reasons. Another film ''Hotel Rwanda'' is about the struggle to obtain refugee status in order to save the lives of people who took refuge in the hotel after the genocide in Rwanda, one of the bloodiest genocides of the 20th century. As a result of this study, a proposal has been presented in order to put forward a new philosophy of migration.