Türkiye' de KDV ihracat istisnaları ve mal ihracatında uygulama analizi
In Turkey by value added tax exemptions and export goods export analysis of applications
  1. Tez No: 605598
  2. Yazar: EMİNE MÜVEDET İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katma Değer Vergisi, Katma Değer Vergisi İade süreci, İhracatta İndirim ve iade sistemi, Value Added Tax, Value Added Tax Return process, Discount on export and return system
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Sürekli gelişen ve globalleşen dünyada, sınır kavramları ortadan kalkmakta ve herkes istediği ürüne kolayca ulaşabilmektedir. Bu durumda şirketler ürettikleri ürünleri ve/veya hizmetleri kolayca ülke dışına pazarlama imkanı bulabilmektedir. Dolayısıyla şirketler ithalat-ihracat işlemlerini sürekli geliştirerek küresel ekonomide yer alabilmek için birtakım çalışmalar yürütmektedir. Şirketlerin global çapta rekabet gücünün artırılması ve ülkeye döviz girişi sağlanması amacı ile kamu politikası olarak Katma Değer Vergisi İade sistemi geliştirilmiştir. KDV Kanunu'ndaki“Mal ve hizmet ihracatı”başlığındaki on birinci Maddenin ilk fıkrasının (a) bendine göre,“İhracat teslimleriyle bu teslimlere dair olan hizmetler, yurt dışında bulunan müşteriler adına yapılmış olan hizmetler, serbest bölgelerde bulunan müşteriler adına yapılmış olan fason hizmetlerle karşılıklı olmak koşuluyla milletlerarası roaming anlaşmalarının bağlamında yurt dışında bulunan müşteriler adına Türkiye'de verilmekte olan roaming hizmetleri,”KDV'den istisna bulunmaktadır. İhraç edilen ürün ve/veya hizmet ile alakalı olarak, malın üretilmesi veya satın alınmasıyla alakalı şekilde yapılmış olan harcamalar malın maliyeti kapsamına dahil edilir, bu işlemler ile alakalı şekilde ödenen KDV'lerse ilgili Kanunun 29. ve 32. Maddeleri gereğince öncelikle indirim konusu yapılır. KDV kanunu 11. Maddesinde belirtilen kısıtlar ve 12. Maddesindeki şartlara göre yüklenilen KDV iade edilir. Bu araştırmada İhracatta Katma Değer Vergisi İadesi politikalarının, iade alan şirketler ve bu iade neticesinde şirketlerin ihracat ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin örnek uygulama ile ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the ever-evolving and globalized world, the concept of boundaries is disappearing and everyone can easily access the desired product. In this case, companies can easily find the products and / or services they produce. Therefore, the companies are carrying out a number of activities in order to be able to participate in the global economy by continuously improving their import-export operations. A Value Added Tax Return system has been developed as a public policy in order to increase the competitiveness of the companies on a global scale and to provide foreign exchange inflow to the country. According to the paragraph (a) of the first paragraph of Article 11 of the VAT Law entitled ason Exports of goods and services ındaki, l Export deliveries and services related to these deliveries, services for customers abroad, outsourced services for customers in free zones and international for customers abroad roaming agreements within the framework of the roaming services in Turkey, "are exempt from KDV. Expenditures related to the purchase or production of goods in relation to the goods and / or services exported are included in the cost of the goods, and the VATs paid in relation to these transactions are subject to a reduction in accordance with Articles 29 and 32 of the Law and the VAT Law 11. In accordance with the conditions specified in Article 12 and the conditions in Article 12, the VAT charged shall be returned. In this study, the Export Value Added Tax Refund policies are examples of this return a result in the return of the companies and their impact on export companies of Turkey's economy and are intended to be introduced by the application.