Bozkırlı Abdullah Fevzi Efendi'nin tevessül ve vesile anlayışı
Bozqirli Abd Allah Fawzi Affandi's thought of tawassul and wasilah
  1. Tez No: 605619
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tevessül, vesile, Vehhâbî, medrese, tasavvuf, Bozkırlı Abdullah Fevzi Efendi, Tawassul, wasilah, Wahhabi, madrasah, tasawwuf, Bozqirli Abd Allah Fawzi Affandi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Konya, Selçuklular ve Osmanlılardan günümüze gelinceye kadar şöhreti İslam dünyasına yayılmış bir çok alim ve mutasavvıfın yaşadığı bir İslam kültür ve medeniyet şehridir. Araştırma konusu olan Bozkırlı Abdullah Fevzi Efendi, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Konya'da bulunan medreselerde eğitim almış, zamanın siyâsal kargaşası dolayısıyla bir müddet kaçak hayatı sürmüş ve eselerinin bir kısmını bu zaman diliminde kaleme almış bir alimdir. İslam coğrafyasında yayılma alanı bulmuş; temel felsefesi tevhit ve şirk olan Vehhabî akımının tevessül ve vesile anlayışını eleştiren eseri ise araştırma konumuzdur. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Abdullah Fevzi Efendi'nin hayatı, eserleri ve dönemin toplumsal, ilmî ve tasavvufî yapısı ele alınmaktadır. Birinci bölümde tevessül ve vesile kavramları ve ilgili ıstılahlar üzerinde durulmakta; ikinci bölümde ise Abdullah Fevzi Efendi'nin Vehhabîlere karşı kaleme aldığı eserleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Konya, a city that is famous for sufis and wises from Seljuks and Ottomans which have known in the entire Islamic World. Konya is a city of Islamic Culture and Civilization. Our research matter is Bozkırlı Abdullah Fevzi Efendi, who studied in this city's universities at the late Ottoman era; lived a fugitive life for a while because of that time's political chaos. He also wrote down some of his boks in this times. Our research matter is the author's criticism of Wahhabi movement which spread to some Islamic countries in last centruies. Wahhabism's fundamental views are combination of Tawhid (Islamic monotheism) and Shirk (Sin of polytheism) beliefs. The research is consisted of an entrance part and two main parts. In the entrance part, not only life of Abdullah Fevzi Efendi and his Works but also that era's social, scientific and mystical (sofism) structure are mentioned. At the first part in the research, Tawassul and Wasilah notions are emphasized; at the second part Abdullah Fevzi Efendi's writings which are criticizing Wahhabism are reviewed.