Tersane sahibinin kanuni ipotek hakkı
Legal right of mortgage of the shipyard owner
  1. Tez No: 605740
  2. Yazar: GÜLŞAH YAKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ŞEKER ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tersane Sahibinin İpotek Hakkı, Tersaneci İpoteği, Yapı Halindeki Gemi İpoteği, Gemi İpoteği, Kanuni İpotek, Shipyard Owner's Mortgage Rights, Shipyard Mortgage, Mortgage of Ships Under Construction, Liens
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada tersane sahibinin ipotek hakkı Türk Ticaret Kanunu'nun 1013. maddesi çerçevesinde incelenmiştir. Kanun koyucu tersane sahibinin yapım ve onarım alacaklarını korumak amacı ile tersane sahibine yapımı veya onarımı yapılan gemi üzerinde ipoteğin tescilini isteme hakkı tanımıştır. Konu ipoteğin kurulmasına ilişkin atıf yapılan Türk Medeni Kanunu hükümleri ile Türk Ticaret Kanunu'ndaki yapı halindeki gemi ipoteği ve gemi ipoteği hükümleri çerçevesinde ve gerekli görülen bazı yerlerde Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen inşaatçı ipoteği kurumu ile ilgili açıklamalar ya da karşılaştırmalar yapılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the right of mortgage of the shipyard owner is examined within the framework of Turkish Commercial Code (TCC) Art. 1013. In order to protect the rights of the owner of the shipyard related to the claims for construction and repair the Turkish legislator granted the right to request the registration of the mortgage on the ship constructed or repaired, under TCC Art.1013. The subject is examined within the framework of provisions in relation to the establishment of the subject mortgage of the Turkish Civil Code, provisions for mortgage of ships under construction and ship mortgage provisions in the Turkish Commercial Code by making explanations and comparisons with the construction mortgage institution arranged in Turkish Civil Code in some places where it is deemed necessary.