Açık kalp ameliyatı uygulanan hastalarda insentif spirometrenin farklı iki tekniğinin karşılaştırılması
Comparison of two different technique, of use of incentive spirometry fallowing open heart surgery
- Tez No: 60575
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda açık kalp ameliyatı olan 30 hastada ameliyat sonrası pulmoner kom- plikasyonlan önlemede, insentif spirometre'rıin iki farklı tekniğinin ne derecede etkili olduğu karşılaştırmak amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Yaş ortalamaları 3933 ± 23.19 yıl olan 15 kişilik 1. grupta bulunan hastalara in sentif spirometre'rıin sadece inspirasyon tekniği kullanılmıştır. Yaş ortalamaları 40.40 ± 18.13 yıl olan 15 kişilik 2. grupta bulunan hastalara ise insentif spirometre'nin hem inspirasyon hem de ekspirasyon tekniği uygulanmıştır. İnsentif spirometre'nin iki farklı tekniği karşılaştırılırken, solunum fonksiyon testleri, arter kan gazlan, akciğer radyografileri ve vücut ışılan kriter olarak kullanılmıştır. Solunum fonksiyon testleri (FVC, FEVı, FEVı/FVC, PEF, FEF25.75) ameliyat öncesi ve ameliyattan sonra 8. gün ölçülmüştür. Arter kan gazlan ameliyat öncesi ve ameliyat tan sonra ekstübasyon öncesi ve ekstübasyon sonrası tekrarlanmıştır. Akciğer radyogra fisi ise ameliyat öncesinde, ameliyattan sonraki 1., 2., 3. ve 6. gün çekilmiştir. Ameliyat öncesi ve ameliyattan sonra 1., 2., 3. günü ve 6. günlerde vücut ısısı izlenmiştir. İnsentif spirometre, 1. grup hastalarda ameliyattan sonra 1. gün her saatte bir, 2. günden 8. güne kadar, her 2 saatte bir 20 defa inspirasyon tekniği kullanılarak uygu lanmıştır.60 2. gruptaki hastalarda ise ameliyattan sonra 1. gün her saatte bir, 2. günden 8. güne kadar 2 saatte bir 10 inspirasyon 10 ekspirasyon tekniği kullanılarak uygulanmıştır. (Uygulamalar mesai saatleri içinde 1. gün 8 seans 2. günden 8. güne kadar günde 4 se ans uygulanmıştır). Sonuç olarak kullanılan iki teknikten herhangi birinin istatistik olarak diğerine göre komplikasyonlan önleme bakımından çok farklı ve etkili bir işlev görmediği sap tanmıştır. Sadece inspirasyon tekniğinin kullanıldığı hasta grubunda bazı solunum fonksiyon testlerindeki (FVC ve FEV^) iyilik hali istatistiksel anlamda büyük bir basan göstermemektedir. Ayrıca akciğer radyografi değerlendirmelerinde elde edilen iyi so nuçların daha büyük hasta gruplarında önemli bir anlamlılık göstermeyeceği düşünü lebilir.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY This study is planned to compare the effects of two different techniques of incen tive spirometry used to prevent postoperative pulmonary complications of 30 patients who had been operated at Thoracic and Cardiovascular Surgery Department of Istanbul Medical Faculty. 15 patients whose age average is 3933 ± 23.19 years are settled into the first group and only inspiration technique is used. Another 15 patients whose age average is 40.40 ± 18.13 years are settled into the second group and both inspiration and expira tion techniques of incentive spirometry are used. While comparing the two techniques pulmonary function tests, artery blood gas- ses, chest radiographics and body temperatures are the criterias that are considered. Pulmonary function tests (FVC, ¥EVU FEVı/FVC, PEF, FEF25.75) are measured preoperatively and on the postoperative 8 day. Artery blood gasses are measured pre- operatively and postoperatively before and after extubation. Chest radiography is asses sed preoperatively and on postoperative first, second, third and sixth days. Body tem peratures are followed preoperatively and on postoperative first, second, third and si xth days. 20 inspirations technique of incentive spirometry is used for the first group once an hour on the postoperative first day and once in every two hours on postopera tive second two eighth days. Both 10 inspirations and 10 expirations techniques are used for the second group once and hour and the first postoperative day once in every two hours on postopera tive second to eighth days.62 The procedures are used in 8 treatment sequences on the postoperative first day and in 4 sequences on postoperative second to eighth days between working hours. As a result it is found that neither of the two techniques used is different or more effective then the other in preventing from complications. The well being of the pul monary function tests (FVC and FEV^ of the patients for whom the only inspiration technique is used not statically significant. However, it can be thought that the good re sults of the radiographic assessments would not be very significant in larger patient groups.
Benzer Tezler
- Açık kalp ameliyatı uygulanan hastalarda basınç yarası oluşumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of factors affecting the development of pressure sore on patients who were exposed to open heart surgery
SERAP MUTLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
HemşirelikDokuz Eylül ÜniversitesiCerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATMA VURAL
- Açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda ağrının uyku ve yaşam kalitesine etkisi
The pain effects on sleep and quality of life after open heart surgery
SULTAN TAMDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
HemşirelikBahçeşehir ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda ketamin kullanımının hemodinamiye etkilerinin araştırılması
Hemodynamic effects of ketamine in open heart surgery
TÜRKAN FEYZAN FIRAT
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2014
Anestezi ve Reanimasyonİstanbul ÜniversitesiAnesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. LALE YÜCEYAR
- Açık kalp ameliyatı olan hastalarda laktat düzeyleri
Lactate levels in patients with open heart surgery
MEHMET ŞÜKRÜ ÇİNİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiHarran ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA GÖZ
- Açık kalp ameliyatında hafif ve orta derece hipotermi uygulanan hastaların böbrek fonksiyonları açısından karşılaştırılması
The comparison of kidney functions of patients applied moderate hypothermia in open heart surgery
SAMET RAHMİ EKİNCİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisiİstanbul Medipol ÜniversitesiPerfüzyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU