Açık kalp ameliyatı olan hastalarda laktat düzeyleri
Lactate levels in patients with open heart surgery
  1. Tez No: 562117
  2. Yazar: MEHMET ŞÜKRÜ ÇİNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, laktat, koroner arter bypass cerrahisi, Cardiopulmonary bypass, lactate, coronary artery bypass surgery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada açık kalp ameliyatı olan hastalardaki laktat düzeyi değişimlerinin nedenlerini bulmak amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında 2014 ve 2016 tarihleri arasında kardiyopulmoner bypass ile izole koroner arter bypass cerrahisi uygulanan 60 hasta dahil edildi. Hastalardan ameliyat öncesi, pompa çıkışı, ameliyat sonrası 1. saat, ameliyat sonrası 12. saatte alınan arteryal kan örneklerinden laktat seviyelerine arşiv incelemesi yapılarak bakıldı. Ölçülen serum laktat değerlerinin kros klemp süreleri ve total kardiyoulmoner bypass süreleri ile olan korelasyonu incelendi. Bakılan tüm laktat seviyeleri özellikle pompa çıkışı bakılan değerde pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Uzamış total kardiyopulmoner bypass ve kros klemp süreleri laktat seviyelerini arttırmaktadır. Ek cerrahi prosedür gerekmeyen izole koroner bypass cerrahisi uygulanan hastalarda kardiyopulmoner bypass laktat seviyesini yani enflamasyon ve anaerobik solunumu arttırsa da güvenle uygulanabilecek avantajlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of cardiopulmonary bypass on the lactate levels in patients. Sixty patients who underwent isolated coronary artery bypass grafting with cardiopulmonary bypass between 2014 and 2016 were included in this study. Lactate levels of the patients were taken from the arterial blood samples taken preoperatively, at the pump outlet, at the postoperative 1st hour and at the 12th hour after the operation. Measured serum lactate values, cross-clamp duration, total cardiovascular bypass time, correlation were examined. All the lactate levels especially the pump output, were positively correlated. Prolonged total cardiopulmonary bypass and cross-clamp times increase lactate levels It is an advantageous method that can be performed safely even if cardiopulmonary bypass is increased in lactate level and increases inflammation and aerobic respiration in patients undergoing coronary artery bypass surgery.