Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün insan kaynağı temini sorunu: Bir model önerisi
Human resources supply problem of the telecommunication sector in Turkey: A model proposal
- Tez No: 605775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN MURAT YAŞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağ Ekonomisi, Telekomünikasyon Sektörü, Nitelikli İnsan Kaynağı, Network Economy, Telecommunication Sector, Qualified Human Resources
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan olağanüstü gelişmeler hayatımızın hemen her alanını derinden etkilemiştir. Yaşanan bu ekonomik değişimleri ifade etmek üzere“bilgi ekonomisi”ve“ağ ekonomisi”kavramları kullanılmaktadır. Ağ ekonomisi kavramı, enformasyon ve iletişim teknolojilerine dayalı ürün ve hizmetler ile bilginin yönetimi, işlenmesi ve dağıtımı ile ilgili endüstrileri kapsayan piyasayı tanımlamak üzere kullanılmaktadır. Telekomünikasyon ürün ve hizmetleri, internet ürün ve hizmetleri, bilgisayar donanım ve yazılımı gibi alanlar ağ ekonomisi içinde değerlendirilmektedir. Ağ ekonomisinin bir bileşeni olarak Telekomünikasyon sektörünün bu hızlı değişim döngüsü içerisinde en önemli sorunu olarak yetişmiş insan kaynağı temini problemi öne çıkmaktadır. Sektörde faaliyet yürüten şirketler, kurum ve kuruluşlar, bu hızlı değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek, bu dönüşümün liderliğini yapabilecek nitelikte insan kaynağı temini konusunda ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Ancak yapılan bu çalışmalar etkin ve verimli bir şekilde sektör ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu araştırma ile ağ ekonomisinin bir bileşeni olarak Türkiye telekomünikasyon sektörünün nitelikli insan kaynağı temini probleminin incelenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi uygulanmış, sektör paydaşlarını temsilen, sektörde çalışan üst düzey çalışanlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesinde, telekomünikasyon sektörünün nitelikli insan kaynağı sorunu tespit edilmiş ve en etkili uygulanabilir çözüm önerisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The extraordinary developments in ICT(Information and Communication Technologies) in recent years have affected deeply every aspect of our lives. The concepts of“knowledge economy”and“network economy”are used to express these economic changes. The concept of network economy is used to describe the market for products and services based on information and communication technologies, and for industries involved in the management, processing and distribution of information. Telecommunications products and services, internet products and services, computer hardware and software are considered within the network economy. As a component of the network economy, the most important problem of the telecommunication sector in this rapid change cycle is the problem of qualified human resources. Companies, institutions and organizations operating in the sector make serious investments in the human resources supply that will lead this rapid change and transformation. However, these activities are far from meeting the needs of the sector in an effective and efficient manner. With this research, examining the supply problem of qualified human resource of telecommunications sector in Turkey and to present the solution offer is aimed. Qualitative research method was applied as a research method and face-to-face interviews were conducted with senior employees working in the sector to represent sector stakeholders. As a result of the research, qualified human resource problem of telecommunication sector has been identified and the most effective applicable solution proposal has been put forward.