Betonarme yüksek bir binanın Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre tasarımının irdelenmesi
Inspection of a high-rise building design according to Turkish earthquake code
  1. Tez No: 605825
  2. Yazar: SERKAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek bina, Deprem etkileri, Performans analizi, Deprem yönetmeliği, Tall building, Earthquake effects, Performance analysis, Earthquake code
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dünyada ve Türkiye'de artan nüfusla birlikte özellikle büyük şehirlerdeki yerleşim alanlarının maliyetlerinde ciddi bir artış olmuştur. Artan bu maliyetler ve yaşam alanlarına duyulan gereksinimler neticesinde tüm dünyada ve ülkemizde yüksek yapıların sayıları ve yükseklikleri sürekli artmaktadır. Yapıların yüksekliklerinin artması, mevcut yönetmeliklerin bu yapılar için de yeterli olup olmadığı sorusunu akla getirmeye başlamıştır. 2019 yılına kadar yürürlükte kalmış olan DBYBHY 2007'de yüksek yapılar için özel bir bölüm bulunmamakta ve tüm yapılar aynı değerlendirmeye tabi tutulmaktaydı. 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde yüksek yapılar, diğer yapılardan ayrılarak farklı bir bölümde ele alınmaktadır. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde yüksek yapılar deprem tasarım sınıflarına göre üç ayrı yükseklik sınıfına ayrılmış ve bu yükseklikleri aşan binaların, yüksek bina olarak tasarlanması gerekmektedir. Tez çalışmasının başlıca amacı, yeni (2019) yürürlüğe girmiş olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine göre betonarme çekirdek perde ve çerçeve sistemin birlikte kullanıldığı yüksek bir binanın tasarımını gerçekleştirerek, seçilen taşıyıcı sistemi ve dikkate alınan etkiler altında analizlerden elde edilen değerleri açıklamalı olarak irdelemek ve doğrusal hesap sonuçlarının DBYBHY 2007 yönetmeliği ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla hazırlanan çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup, ikinci bölümde betonarme yüksek yapılar hakkında genel bilgiler verilmekte ve bu yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemler irdelenmektedir. Üçüncü bölümde 2019 da yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde yüksek yapıların hesap ve tasarımında öngörülen ve tez kapsamında da kullanılacak olan parametreler öz olarak verilmektedir. Dördüncü bölümde 30 katlı ve 108 m yüksekliğinde betonarme yüksek bir binanın Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre tasarımı ve performans analizleri gerçekleştirilmekte ve elde edilen değerler açıklamalı olarak sunularak doğrusal hesap sonuçları DBYBHY 2007 yönetmeliği ile karşılaştırılmaktadır. Beşinci bölüm sonuçlar bölümü olup, bu bölümü kaynaklar listesi ve ekler bölümü izlemektedir.
Özet (Çeviri)
Since the population of the World and Turkey increases, square-meter cost of metro pols are increases respectively. Along with increases and the demand for living areas makes number of high rise buildings and the cost desirable. Thenceforth the high-rise buildings has been rising higher, spring to mind that, regulations are adequate or not. According to earthquake regulations 2007 that was well accepted till 2019 high rise buildings are not separated from other structures and equate together. Publishing of Turkish Building Earthquake Regulation in 2019, high-rise buildings has been evaluate separately from the other kind of structures. Turkish Building Earthquake Regulation divide high-rise buildings into three different level class, regarding their design matters it has been decided to inspect them according to that content. Aim of this study is comprising earthquake regulation 2019 (new) with 2007 version on be half of examine results of linear calculations of high rise building that designed by using reinforced concrete curtain wall and frame system along with considered effects that comes from analysis. The study consist of five chapters. Introduction part is in the first chapter, the second chapter gives information about load bearing capacity system that is used at reinforced concrete high rise buildings. Third chapter includes mainly parameters which are going to be used in this thesis such as predicted calculation and design of high rise structures in Turkish Building Earthquake Regulation in 2019.Fourth chapter covers performance analysis and design of 108 meter high and 30 stories reinforced concrete high rise building according to Turkish Building Earthquake Regulation in 2019 and compares linear calculation results with Turkish Building Earthquake Regulation in 2007.Fifth chapter is the conclusion part and it is followed by the list of resources and annexures.