İcra ve iflas hukukuna özgü suçlar ve yargılamaları
Crimes and trials specific to the law on execution and bankruptcy
  1. Tez No: 605922
  2. Yazar: KASIM SEYFİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİBE KURT KONCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: icra suçu, iflas suçu, yargılama usulü, kötü niyet, Enforcement crime, bankruptcy crime, trial procedure, malice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Toplumda kişilerin birbirleriyle kurdukları hukuki ya da ticari ilişkilerden ötürü aralarında aynı zamanda borç ilişkisi de meydana gelebilmektedir. Bu kapsamda, bazı durumlarda kişiler arasında herhangi bir uyuşmazlık çıkması halinde bahsi geçen borç ilişkisi icra takibi ile sonuçlanmaktadır. Borç ilişkisinde beklenen, borçlunun üzerine düşen yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmesidir. Alacağını zamanında ve tam olarak alamayan alacaklı, alacağını elde edebilmek adına icra mercilerine başvurur. İcra ve iflas takiplerinin hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlanabilmesi ve alacaklı tarafın borçlunun kötü niyetli davranışlarından korunabilmesi için icra hukukunda bazı önlem ve tedbirler alınmıştır. Hukuk sistemimizde, icra ve iflas Kanunu kapsamında borçluya ve üçüncü kişilere borç ilişkisi yönünden, icra ve iflas takipleri öncesi ve sonrası işlemlerde bazı sorumluluklar yüklenmiştir. Borçlu ya da üçüncü kişiler kendilerine yüklenen bu sorumluluklara riayet etmedikleri takdirde, Kanun tarafından belirtilen suç kapsamında farklı cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalacaklardır. icra ve iflas Kanunu kapsamında öngörülen suç türleri öğreti ve uygulamada“icra ve iflas suçları”olarak kabul görmektedir. Bu çalışma kapsamında da, icra ve iflas Kanunu kapsamında suç sayılan fiiller ile bunların cezai yaptırımları ve icra ve iflas suçlarına ilişkin yargılama usulü değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Due to the legal or commercial relations established by individuals in society, debt relations may also occur between them. In this context, in case of any dispute between individuals, the debt relationship results in enforcement proceedings. What is expected in the debt relationship is that the debtor fulfills his obligations on time and in full. The creditor who cannot receive his payment on time applies to the executive authorities in order to obtain his receivables. Some measures and cautions have been taken in enforcement law in order to ensure that the execution and bankruptcy proceedings can be concluded quickly and effectively and that the creditor is protected from the malicious behaviour of the debtor. Under the Law of Execution and Bankruptcy, in our legal system, the debtor and third parties have certain responsibilities in terms of debt relations, before and after the execution and bankruptcy proceedings. If the debtor or third party does not comply with these responsibilities, they will face different criminal sanctions under the offense specified by the Law. The types of crime envisaged under the Enforcement and Bankruptcy Law are accepted as“enforcement and bankruptcy crimes”in practice. Within the scope of this study, the actions that are considered to be crimes under the Execution and Bankruptcy Law and their criminal sanctions and the trial procedure regarding the execution and bankruptcy crimes will be evaluated.