Türkiye'de katılım bankacılığı: Mevcut durum, tartışmalar ve öneriler
Particaption banking in Turkey: Current situation, discussions and recommendations
  1. Tez No: 605955
  2. Yazar: TURAN ÇİDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık Sektörü, Katılım Bankacılığı, Katılım Sigortacılığı, Türkiye, Bank, Banking Sector, Participation Banking, Participation Insurance, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İslam dininde faizin yasak olması; Müslüman ülkelerde geleneksel bankacılık sistemine alternatif bir bankacılık sisteminin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Geleneksel bankacılık sistemine alternatif bir sistemin olmaması, faiz hassasiyeti olan kesimin sahip olduğu kaynakların ekonomiye kazandırılmamasına yani atıl kalmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda, söz konusu kaynakları ekonomiye kazandırılması amacıyla faizsiz prensiplere göre işleyen finans kurumları Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşmaya başlanmıştır. Faizsiz bankacılık sistemi, günümüzde hem Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ülkelerde hem de ekonomik çıkar elde etmek isteyen birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fakat sistemin dünyada ve Türkiye'de tam oturmaması, işleyişindeki bir takım belirsizlikler, uzman personel ve şube eksikliği, yetersiz tanıtım yapılması ve disiplinler arası çalışmaların yetersiz olması gibi nedenlerle bu alanda açıklık getirilmesi gereken bir takım tartışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın konusu, katılım bankacılığının dünyada ve Türkiye'deki gelişimi, sektörde yaşanan tartışmalar ve bu tartışmalara çözümü için yapılması gerekenler şeklinde ifade edilebilir. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada katılım bankacılığının dünyada ve Türkiye'de ki gelişiminin göz ardı edilemeyecek boyuta ulaştığı ve katılım bankacılığı alanında yaşanan tartışmaların daha çok sistemin işleyişi ve meşruiyeti ile ilgili olduğu tespit edilmiş, yaşanan tartışmaları açıklığa kavuşturmak ve sektörün gelişimine ivme kazandırmak adına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The fact that interest is forbidden in the Islamic religion necessitates the development of an alternative banking model to the traditional banking model in countries that have adopted the Islamic religion. The lack of an alternative model to the traditional banking model causes the resources of people who have adopted the religion of Islam not to be brought into the economy. In this context, in order to bring these inert resources to the economy, interest-free financial institutions began to develop in Turkey and many countries worldwide. The interest-free banking system is now widely used both in Islamic countries and in many countries seeking economic interest. However, there have been discussions to be clarified in this area because the system has not fully rooted both in Turkey and the rest of the world and there are some problems such as uncertainties in the operations, lack of branch and specialized staff, inadequate promotion and lack of interdisciplinary studies. The subject of this study is the development of participation banking in Turkey and the world, discussions in the sector and suggestions offered as a solution to these discussions. In this context, the aim of this study is to study the models and development process of participation banking that are implemented in Turkey and the world, to identify the discussions taking place in Turkey and to submit proposals to clarify these discussions. In this concext, it is determined in this study that participation banking hasreached a size that cannot be ingored both in the World and Turkey, and the debate in the participation banking sector is about the system's functioning and its legitimacy. Suggestions are made to clarify the debates and accelerate the development of the sector.