Muhafazakâr ailelerin boşanma konusundaki anlayışlarına sosyolojik yaklaşım (Üsküdar örneği)
A sociological approach on the divorce perception of conservative families (The example of Üsküdar)
  1. Tez No: 605954
  2. Yazar: ELİF CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, boşanma, dindarlık, Conservatism, divorce, piety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Birçok farklı nedene bağlı olarak gerçekleşen boşanma, evlilik kurumunu ortadan kaldıran ve taraflar için olumsuz sonuçlara da yol açan bir olgudur. Aile birliği ve toplum düzenini önemseyen semavi dinlerin boşanma konusuna genellikle olumsuz yaklaştığı ancak zaruret hallerinde onay verdiği görülmektedir. Dinlerin evlilik ve boşanma konusundaki yaklaşımlarının bu dinlere mensup insanların boşanma hakkındaki düşüncelerini etkilediği görülmektedir. Bu araştırmada bireylerin dini inanış ve tutumlarının boşanma hakkındaki düşünceleri ile ilişkisi incelenmiştir. Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim öğretimine devam etmekte olan öğrencilerin ailelerinden 250 kişiden toplanan veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Paket Programı'nda istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların eğitim ve gelir seviyesi orta düzeyin altında olup dindarlık biçimleri ise ibadet odaklı ve davranışsal ağırlıklıdır. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek üzere yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre katılımcıların dindarlık tarzları ile boşanma hakkındaki düşünceleri arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde ancak zayıf bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The divorce that occurs based on several different reasons is a phenomenon that makes away with the institution of marriage and also leads to negative outcomes for the parties. It is observed that even though divine religions caring about unity of family and social order usually have negative attitude on divorce, they allow it. It is obvious that the attitude of religions on marriage and divorce affects people's thoughts connected to these religions. In this research, it has been studied that the relationship of individuals' religious beliefs and attitudes with their thoughts about divorce. The data collected from 250 student's parents whose children study at Üsküdar Imam Hatip High School have been analyzed by the statistical methods in Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Package Program. According to the findings, participants' training level and income is medium level whereas their manner of piety is worship-oriented and mainly behaviourial. According to the results of the correlation analysis conducted to examine the relationship between variables, there is a significant but weak relationship between the participants' religious manner and their thoughts about divorce.