Yunanistan siyasetinde Makedonya sorunu (1991-2019)
The issue of Macedonia in Greek politics (1991-2019)
- Tez No: 606074
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ SİNA GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Makedonya Cumhuriyeti, Yunanistan, Prespa Anlaşması, Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Greece, FYROM, Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Prespa Agreement, North Macedonia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yugoslavya'nın yıkılması ile başlayan Balkanlardaki savaş ve istikrarsızlık Yunanistan siyasetini derinden etkileyen bir dönem yaratmıştır. Yugoslav İç savaşından kansız bir şekilde çıkarak bağımsızlığını ilan etmeyi başaran Makedonya Cumhuriyeti uluslararası arenada tanınmak için oldukça büyük bir savaş vermiştir. Çok uluslu yapısı ve güçsüz ekonomisi ile hızlı bir şekilde demokratikleşme sürecine giren Makedonya Cumhuriyeti, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından takdirle karşılanmıştır. Ancak Balkan Savaşları sonrasında ortaya çıkan tarihsel Makedonya Sorunu kırk beş yıllık bir uykudan sonra yeniden uyanmış ve Yunanistan isim, bayrak ve anayasasına karşı çıktığı Makedonya Cumhuriyeti'ni tanımamak ve uluslararası örgütlerde yer bulmasını engellemek için büyük bir çaba göstermiştir. Nihayet 27 yıl sonra gerek Makedonya'da gerekse Yunanistan'da başa gelen ılımlı hükümetler ulusal çıkarları için önemli bir adım atmış ve imzalanan Prespa Anlaşması ile iki ülke arasındaki isim sorunu Makedonya Cumhuriyeti'nin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değişmesi ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The war and instability in the Balkans, which began with the collapse of Yugoslavia, created a period that deeply affected Greek politics. The Republic of Macedonia, which succeeded in declaring its independence through the bloodless war from the Yugoslav Civil War, fought a great battle for recognition in the international arena. Macedonia, which entered a process of democratization with its multinational structure and weak economy, was appreciated by the European countries and the USA. However, after the Balkan Wars, the historical Macedonian Question was reawakened after a forty-five-year sleep, and Greece made a great effort not to recognize Macedonia where it opposed its name, flag and constitution and to prevent it from finding a place in international organizations. Finally, after 27 years, the moderate governments in both Macedonia and Greece took an important step for their national interests and the Prespa Agreement concluded with the change of the name of the Republic of Macedonia to the Republic of North Macedonia.