Travel literature as a political act: Discourse historical analysis of James Stanislaus Bell's Journal of a Residence in Circassia
Politik eylem olarak gezi edebiyatı: James Stanislaus bell'in Journal of a Residence in Circassia adlı eserinin söylem ve tarih çerçevesinde incelenmesi
  1. Tez No: 606121
  2. Yazar: TANER AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gezi Edebiyatı, Politika, Critical Discourse Analysis, Discourse Historical Approach, 19. yy Britanya-Rus İmparatorlukları Çatışması, Kafkasya, Çerkesler, David Urquhart, James Stanislaus Bell, Travel Literature, Discourse, Politics, Critical Discourse Analysis, Discourse Historical Analysis, 19th century British-Russian Rivalry, Caucasia, Circassians, David Urquhart, James Stanislaus Bell
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
James Stanislaus Bell'in Journal of a Residence in Circassia adlı eserini söylem ve tarih çerçevesinde inceleyen bu çalışma Bell'in çalışmasının politik yönlerine odaklanarak gezi edebiyatı türünün politik yapısını örneklendirmeyi amaçlamaktadır. 19 yy'ın ilk yarısında gerçekleşen Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya coğrafyası üzerindeki jeo-politik stratejileri ve askeri operasyonlarının Britanya İmparatorluğu'nun müdahalesini gerekli kıldığı ifade edilmektedir. 1830'ların sonlarında, politik ve askeri krizin tam ortasında yazar James Stanislaus Bell Britanya İmparatorluğu diplomatlarından David Urquhart tarafından Kafkasya'ya gitme ve gelişen olaylarla ilgili raporlar gönderme konusunda görevlendirilmiştir. Bell'in raporları daha sonra gezi edebiyatı türünde iki ciltlik bir eser olarak yayınlanacaktır. Bizim çalışmamız da bu eserin birinci cildini Martin Reisigel ve Ruth Wodak tarafından geliştirilen“Discourse Historical Analysis”(Söylem-Tarihi Analiz) metodolojisini kullanarak incelemekte ve Bell'in eserini ve gezi edebiyatı türünü politik eylem çerçevesinde ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This work on the discursive and historical analysis of James Stanislaus Bell's Journal of a Residence in Circassia focuses on the political aspects of Bell's work and tries to exemplify the political dimensions of travel literature as a genre with this specific subject. It is argued that geo-political movements of the Russian Empire in Caucasia made it necessary for the British to take action on the matter. And that is when the author, Bell, was commissioned by British Diplomat David Urquhart to set sail to the land and send reports in this time of crisis. Bell's reports were later compiled into two volumes for publication and presented as pieces of travel literature. By taking the advantage of Discourse Historical Analysis methodology presented by Martin Reisigel and Ruth Wodak this work tries to realize its object.