Arap dilinde ezdad
The penomenon of contronym in old Arabic language and its dialects
  1. Tez No: 606157
  2. Yazar: OMAMA HASHIM YOUNIS ALALAIBAQI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KARABELA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Lehçeler, Ezdad, Dil Olgusu, Dil İlişkileri, Old Arabic dialects, Contronym, Linguistic Phenomena, Linguistic Relationships
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Eski Arap lehçelerine dair araştırmalar, derinlemesine incelenmesi gereken önemli çalışmalardan sayılmaktadır. Eski Arap lehçelerinin ortaya çıktığı zamandan bugüne kadar devamlı olarak değişiklik gösterdiği ve bu lehçelerin dil üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Arap dilinin özelliklerinden biri olan ezdad, dile etkisi olan olgulardandır. Ezdad, bazı dilbilimciler tarafından kabul edilirken, bazıları tarafından reddedilmiş, dikkate alınmamıştır. Ezdad dilbilimcilerin eserleri aracılığıyla dil ile ilgili eserlerde yerini almıştır. Bundan hareketle bu çalışma, eski Arap lehçelerini ve lehçe farklılıklarının ezdad olgusu üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study of old Arabic dialects is one of the important studies that should be highlighted and that it is constantly changing from its inception to the present day in addition to an explanation of its impact on linguistic phenomena. One of the aesthetic phenomena of the Arabic language is the contronym. Which also called Auto-antonym or Janus Word. Many linguists have praised this phenomenon, while other many linguists have denied and did not take it into account. However, after a period of time, the contronym phenomenon was proved to be a large part of the linguistic reality through the works of the linguists. Based on that, this research focuses on the influence of old Arabic dialects on Standard Arabic, and thus the influence of different dialects on contronym phenomenon.