Arap dilinde anlam ilişkileri çerçevesinde Süleyman B. Benîn'in İttifâku'l-Mebânî ve İftirâku'l-Meânî adlı eseri üzerine bir inceleme
A study on Sulayman B. Benīn's work titled Ittifāku'l-Mebānī and Iftirâku'l-Meānī in the framework of meaning relationships in Arabic language
  1. Tez No: 636846
  2. Yazar: MERVE ÇEVREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT KÜÇÜKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman b. Benîn, Anlam İlişkileri, İttifâku'l-Mebânî ve İftirâku'l-Meânî, Anlambilim, terâdüf, ezdâd, müşeccer, Aşerât, iştiraki lafzi, çok anlamlılık, eş anlamlılık, zıt anlamlılık, sözlükçülük, Sulayman b. Benīn, Meaning Relations, İttifāku'l-Mebānī and İftirâku'l-Meānī, Semantics, terâdüf, ezdâd, Aşerat, polymorphism, synonyms, antonyms, lexicography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Süleyman b. Benîn'in Arap Dilinde anlam ilişkilerinin farklı sözlük yöntemleriyle ele alındığı İttifâku'l-Mebânî ve İftirâku'l-Meânî adlı eseri incelenmiştir. Çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, yöntemi gibi genel bilgileri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Süleyman B. Benîn'in yaşadığı dönem, hayatı ve ilmi kişiliği genel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde Arap Dilinde eş anlamlılık, çok anlamlılık, ezdâd gibi anlam ilişkileri incelenmiş ve Arap dilinde sözlükçülüğe kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise İttifâku'l-Mebânî ve İftirâku'l-Meânî adlı eser incelenmiş metodu ve muhtevası hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Sulayman b. Benīn's work titled İttifāku'l-Mebānī and İftirâku'l-Meānī, which examines meaning relations in Arabic language with different dictionary methods, has been studied. The study consists of an introduction and three parts. Study in the introduction general information such as its purpose, importance and method was emphasized. In the first part The period, life and scientific personality of Sulayman b. Benīn were discussed in general. In the second part, synonymity, polymorphism, and meaning relations such as azdad in the Arabic language are examined and lexicography in the Arabic language is briefly mentioned. In the third part, the study named İttifâku'l-Mebânî and İftirâku'l-Maânî was examined and information was given about its method and content.