Tagetes patula L. (Asterales: asteraceae)' nın gümüş nanopartiküllü su ekstraktının Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae) karşı laboratuvar koşullarında etkinliğinin belirlenmesi
Determination of the efficacy of Tagetes patula L. (Asterales: Asteraceae)'s silver nanoparticles water extract against Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae) in laboratory conditions
  1. Tez No: 606164
  2. Yazar: ZELİHA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE DİDEM SAĞLAM ALTINKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitophilus granarius, Tagetes patula, gümüş nanopartikül, etki, bitki ekstraktı, Sitophilus granarius, Tagetes patula, silver nanoparticles, effect, plant extract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma ile Tagetes patula L. (Asterales: Asteraceae)'nın gümüş nanopartiküllü su ekstraktı, depolarda önemli bir zararlı olan Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae) ergin evresine karşı kontak, davranış ve mide zehiri etkileri bakımından laboratuvar koşullarında araştırılmıştır. Yürütülen bu çalışmada, T. patula gümüş nanopartiküllü su ekstraktı, S. granarius ergin evresi üzerinde toksik olduğu belirlenmiştir. %100 dozunda 3. gün sonunda %62,92'lik bir ölüm oranı tespit edilmiştir. LD50 değeri ise 49,937 µl/ergin olarak hesaplanmıştır. Bitki ekstraktının davranışa etkisi seçenek testi ile değerlendirilmiştir. %100 dozunda en düşük ağırlık kaybı (%15,56) ve en yüksek ölüm oranı (%61,67) tespit edilmiştir. Mide zehiri etkisinde beslenmeye etki %23,33 ve buna bağlı ölüm oranı ise %57,61 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; T. patula'nın gümüş nanopartiküllü su ekstraktının S. granarius ergin evresi mücadelesinde kullanılma potansiyeline sahip biyopestisit olabileceği bu çalışma ile tespit edilmiştir. Ekim, 2019, 37 Sayfa.
Özet (Çeviri)
In this study, Tagetes patula L. (Asterales: Asteraceae)'s silver nanoparticles water extract was determined in terms of contact effects, behavioral effects, and stomach poison effects against Sitophilus granarius (l.) (Coleoptera: Curculionidae) ın laboratory conditions. T. patula was shown a toxic effect on S. granarius. 3rd day after application, mortality was found 62,92 at 100% doses. LD50 value was calculated 49,937 µl/adult insect. The effect of behavior was evaluated by choice test. The lowest weight loss on grain (15,56%) and the highest mortality (61,67%) on insects were found at 100% doses. Stomach poison by antifeedant effect was found 23,33% and mortality due to the antifeedant effect was found 57,61%. As a result, It was determined in this study that T. patula's silver nanoparticles water extract could be a biopesticide with the potential to be used against S. granarius. October, 2019, 37 Pages