Artvin'in merkez köylerindeki bazı bitkilerin yöresel kullanımları
- Tez No: 606173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ERŞEN BAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ethnobotanics, Local usage, Artvin, Medicinal and aromatic plants, Central villages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, 2016-2019 yılları arasında Artvin ili merkez ilçesine bağlı 7 mahalle ve 36 köyün tümünde toplam 138 kişi ile düzenlenen anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Artvin ili merkez köylerinde yerleşik yaşayan halkın doğal bitkiler hakkındaki bilgi ve tanıma düzeyleri, bu bitkilerin yöresel ve etnobotanik kullanımları, tıbbi ve aromatik özellikleri, yöresel adları ve kullanılan kısımları, kullanım amaçları ve kullanma şekilleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Demografik özellikleri de belirlenen yerel halkın, kendisine ait bitkisel herhangi bir karışımının olup olmadığı, karşılaştıkları sağlık sorunlarının çözümünde doğal bitkiler ve tıbbi yardım arasındaki tercihleri sorgulanmıştır. Özellikle hayvanların beslenmesi ve tedavisinde kullandıkları, yabani veya zararlı hayvanları uzaklaştırmak için ve inanışları gereği kullandıkları bitkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bildikleri zehirli bitkiler ve varsa bu bitkilerin kullanımları irdelenmiştir. Yörede tarım bitkileri dışında gelir kaynağı olarak değerlendirilebilen ekonomik bitkilerin olup olmadığı sorgulanmıştır. Araştırma neticesinde Artvin ili merkez köylerinde yayılış gösteren ve yöre halkı tarafından çeşitli amaçlar için kullandığı belirlenen 37familyaya ait 84 bitki türü tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Artvin, Etnobotanik, Yöresel kullanım, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Merkez köyler
Özet (Çeviri)
In this study, the ethnobotanical characteristics of Artvin province was researched by face-to-face interviewing with 138 individuals from the central district of Artvin province and from 36 villages between the years of 2016 and 2019. In the questionnaire form prepared in the study, a variety of questions about the ethnobotanics such as their local names, how and where they are used, what parts of them are used, and side effects if exist, were asked to individuals. It was observed within this study, that some of the plant species present in the survey were not recognized by the locals. Therefore, most used plant species were inquired to the locals and requested from them to show these plants in the field. By this manner the local names of the plants were determined. For the purpose of identification of the represented plants, samples were taken appropriately and kept in accordance with the technique. As a result, 84 species belonging to 35 families, which are spreading in the central villages of Artvin province and used by the local people for various purposes, were identified by this research.